Facebook Youtube Instagram
08.05.2024

Fine Fynske Smoltvagter – Klap på skulderen er slet ikke nok

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk

Den sidste smoltvagt er gået hjem for i år

Når der bliver udsat havørredsmolt på Fyn, Langeland og Ærø, så hjælper et vagtværn af hundredvis af lokale frivillige og ildsjæle dem godt på vej ved at agere levende fugleskræmsler langs de fynske vandløb. De er heltene, som vi kalder smoltvagter!

Optagelserne er smoltvagternes egne 

 

Smoltvagterne - de er fortsat nogle skræmmende helte!

I de seneste år har vi fået øjnene op for de mange udfordringer, som de små ørreder står over for, når de slippes ud i den store verden. Deres nye omgivelser er meget forskellige fra det trygge hjem hos Fyns Laksefisk. Desværre står en række rovdyr klar til at gøre dem til deres næste måltid. Skarv, måger og fiskehejre udgør en stor trussel for de små fisk, især lige efter de er blevet sat ud. Her svømmer de rundt i store stimer og plasker i overfladen, som de er vant til fra dambruget - en adfærd, den vilde havørred-smolt normalt undgår når de sulte rovfugle kigger på...

Dog vender smolten sig forholdsvist hurtigt til deres nye omgivelser og svømmer ud i havet. Her øges deres overlevelseschancer markant, men indtil da har erfaringer vist, at de kan sendes godt på vej ved hjælp af smoltvagterne. På billedet ses en smoltvagt fra Fredericia overtage en smoltvagt fra Sønderborg, ved Viby Å på Vest Fyn.

Skulderklap er ikke nok...

... SÅ VI TRÆKKER LOD OM FISKEOPLEVELSER BLANDT DE FYNSKE SMOLTVAGTER!
I takt med, at de sidste smolt svømmer frit, er den sidste smoltvagt også gået hjem fra sin post. Projekt Smoltvagt er overstået for i år, og der skal derfor lyde et kæmpe stort TAK til alle de frivillige, der gav tre timer af deres dyrebare tid for i stedet at stå vagt om ørredsmoltene. Nogle har endda givet endnu mere! Som tak for jeres store indsats mener vi ikke, at et klap på skulderen er nok. Derfor har vi trukket lod blandt alle Fynske smoltvagter! Tre heldige vindere får lov at tage deres fiskemakker med på fisketur, hvor vi i samarbejde med vores partnere; Broholm Slot, Avernakø Landhotel og Denmark Outdoor & Fishing Lodge giver en overnatning og forplejning - her er der sikret fiskehygge på højste plan! 

Vinderne er:
Avernakø Landhotel - Ole, Smoltvagt ved Kragelund Møllebæk
Broholm Slot - Nicolaj, Smoltvagt ved Haarby Å
Denmark Outdoor & Fishing Lodge - Lars, Kavslunde Å 

Billeder og oplevelser fra felten

Vi har samlet et lille uddrag af billeder vi har fået tilsendt - tusind tak for dem! Og husk, man kan altid sende os billeder og historier. 

Smoltvagterne på landsplan

På landsplan har der været 27 forskellige udsætningspositioner med smoltvagter. Det vil sige at der på landsplan er blevet vogtet over 385.700 smolt. På Fyn og Øerne har der i alt været 184 vagter, svarende til 552 mandetimer. Konceptet med “Smoltvagter” startede oprindeligt her på Fyn, men siden det sidste år i 2023 fik projektet vokseværk og blev et nationalt anliggende. Her har Danmarks Sportsfiskerforbund været primus motor på konceptet, og kørt det i et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund, Dansk LystfiskeriLystfisker DanmarkDansk LaksefondFyns LaksefiskFishing Zealand og os hos Havørred Fyn. Du kan læse mere om smoltvagtprojektet her på siden, eller besøge  www.sportsfiskeren.dk/smoltvagt

Her bliver der også fundet 30 heldige vindere - for ved at gøre den gode gerning, som er at tage en smoltvagt, så har man nemlig automatisk deltaget i lodtrækningen om 30 lækre pakker med kystgrej fra ABU SölvWestin og Rapala VMC. Vi melder ud så snart vi har fundet vinderne af disse sæt!

Christian Thomsen