Facebook Youtube Instagram
05.05.2024

Smoltudsætningerne 2024 er overstået – tak for denne gang.

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk

Årets sidste smolt er blevet sat ud

På Fyn og Øerne har der igen i år været travlt! I år er der nemlig blevet udsat omkring 400.000 mærkede smolt. Læs her hvordan det er gået, og hvordan fiskene igen i år har været under smoltvagternes vinger

Over 400.000 smolt fordelt på over 40 vandløb, i 10 kommuner

Igen i år er der blevet udsat rigtig mange smolt i de fynske vandløb. Omkring hele 400.000 smolt er blevet fordelt ved cirka 40 forskellige vandløb på Fyn, Langeland og Ærø. Antallet af smolt, der bliver udsat i de enkelte vandløb, afhænger af flere faktorer, herunder: hvor mange smolt vandløbet naturligt producerer, vandløbets størrelse, dets optimale potentiale samt dets geografiske placering.

Støtteudsætningerne af havørreder er et af Havørred Fyns tre indsatsområder. Havørred Fyn Projektet finansierer og driver landets mest intensive udsætningsprogram, undtagen den der finansieres gennem midler fra fisketegnet. Udsætninger af smolt er noget Havørred Fyn har arbejdet med i over 30 år.

Kortet repræsenterer et skøn over, hvor mange smolt der bliver udsat i de forskellige kommuner. Kortet er vejledende, og mange kommuner deler vandløb, som strækker sig over deres kommunegrænser.

Smolten - en dyrebar fisk

Smolt er unge havørreder. Når de bliver sat ud, befinder de sig i "smoltifikations-fasen". Disse 12-15 cm. store fisk, på omkring 40 gram ville her også naturligt vandre ud i havet. De bliver sølv-blanke, og biologien gør, at de er klar til at gå fra fersk- til saltvand. Fiskene er fanget i efteråret under elfiskeriet, hvor de herefter er blevet opdrættet ved Fyns Laksefisk. Smolten er afkom af vilde fynske fisk, og de udsættes faktisk endda i samme område, som hvor deres forældre blev opfanget i sin tid. Her sikre man altså de biologiske variationer der eventuelt måtte være bland lokale fynske havørred stammer. Igen år er alle smolt mærket, og indgår i det store mærkningsforsøg, der har til formål at undersøge effekterne af udsætningerne.

Se en lille film fra årets premiereudsætning her, hvor vi er taget til Stensgaard Møllebæk i Faaborg- Midtfyns Kommune, sammen med FMK Teknik og Miljø.

Og vil du læse mere om vores udsætningsarbejde? Så find det her - Udsætninger

Premiere udsætningen – 2024

Venligst accepter statistikker, markedsføring for at se denne video.
Christian Thomsen