Facebook Youtube Instagram
19.12.2023

Elfiskeriet – Den endelige afslutning for sæsonen 2023

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk

Elfiskeriet 2023 er kommet til en ende

Elfiskeriet er kommet til en ende, og de sidste fisk er nu strøget og afleveret tilbage til naturen igen, da de er jo kun er til låns. Vi har samlet et lille overblik over årets elfiskeri, som du kan læse om her.

Tirsdag d. 14/11. Vejrup å – Fyns Laksefisk.

Af Havørred Fyn sekretariatet

Først og fremmest ønsker vi  at udtrykke en enorm tak til alle de frivillige og foreninger, der har bidraget massivt til arbejdet i vandløbene. Uden deres indsats ville elfiskeriet have været uoverkommeligt. Der er blevet investeret hundredvis af timer og overvundet betydelige vandmængder for at sikre, at moderfiskene kom sikkert i huset. Ofte er det frivillige fra forskellige foreninger, der står for elfiskeriet i deres respektive vandløb. I år har følgende foreninger bidraget til denne indsats:

Vandpleje Fyn - Dalum Sportsfiskerforening - Morud Lystfiskerforening MLF - Ullerslev Lystfiskerforening - Fiskelauget af 1970 - Svendborg Sportsfiskerforening - Vends Sportsfiskerforening

Den sidste strygning for i år

 Af Linda Bollerup

Torsdag + fredag i sidste uge, blev de sidste moderfisk strøget hos Fyns Laksefisk, hvor de efterfølgende blev alle fisk kørt ud i friheden igen til deres respektive regioner.

Vi nåede i hus med antal liter (godt 48 liter), så det er dejligt😊

Det er det laveste antal moderfisk i min tid hos Fyns Laksefisk. I alt 595 hvoraf langt de fleste bidrog til den kommende generation.

Det lavere antal moderfisk skyldes delvis, at vi skulle have lidt færre æg men også at fiskene i år var rigtig fine dvs. uden skader og svamp. Det betød, at vi kunne beholde dem længere tid i anlægget og vente på, at de blev klar til at blive strøget.

Alt i alt en spændende, fysisk hård, anderledes, vandfyldt og fed elfiskesæson.

Og igen en kæmpe ros til alle de frivillige, som også kæmpede sig igennem vandmasserne for at fange moderfisk. Man kan blive helt høj af at mærke engagementet fra de frivillige😃

Onsdag d. 15 november var Fyns Laksefisk i Vejstrup å sammen med en 7 klasse fra Skårup skole, og vandplejefolk fra Svendborg Kommune. Praktikanterne fra Svendborg Kommune har skrevet følgende beretning, hvor der også følger en lille film med.

Elfiskeri i Vejstrup Å - kold luft, endnu koldere vand og med masser af fisk! 🌊

Af Andreas Rahn Thomsen – Svendborg Kommune

For et par uge siden (midt november) havde Svendborg Kommune og Havørred Fyn i samarbejde med Fyns Laksefisk en kold men helt fantastisk dag med elfiskeri ved og i Vejstrup Å.

Med på turen var også elever fra Skårup Skole, som fik et indblik i hvordan og hvorfor, man egentlig elfisker.

Elfiskeriet startede som planlagt i Vejstrup Å. Vandet i åen buldrede afsted som følge af de seneste dages store mængder vand. Men dette havde ingen betydning for de fremmødte, som på trods af den stærke strøm og høje vandstand kløede på. Det blev til en rigtig god fangst af ørreder i mange forskellige størrelser, som skal bruges til at sikre gode bestande i vores fynske vandløb.

Hvorfor elfisker vi?

Af Andreas Rahn Thomsen – Svendborg Kommune

 

Formålet med elfiskeri er at indfange moderfiskene, som omfatter både han- og hun-ørreder, hvorefter de transporteres til Fyns Laksefisk i Odense. Det er kun en lille brøkdel af de indfangede ørreder der kommer med til Fyns Laksefisk. Det er nemlig kun de ørreder der er klar til at blive strøget, som kommer med, resten får lov at svømme videre. Hos Fyns Laksefisk stryges ørrederne, så fiskenes æg og sæd udtages og kan blandes. Når moderfiskene har gjort deres, bliver de fragtet ud til området hvor de blev opfanget og genudsat tilbage i naturen, mens man på Fyns Laksefisk venter på, at de befrugtede æg klækker og næste generation af havørreder ser dagens lys.

Årets elfiskeplan kan ses her


 

 

Du kan se en film fra dagen ved Vejstrup Å her

Venligst accepter statistikker, markedsføring for at se denne video.
Christian Thomsen