Facebook Youtube Instagram
26.08.2024

Mærkningen af ørreder 2024 er begyndt

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk

Mærkningen af over 350.000 smolt er startet

Tredje fase af det store fynske mærkningsforsøg er nu i gang, og arbejdet med at mærke over 350.000 smolt er begyndt

Forberedelserne til foråret 2025: Mærkning af Hundredtusinder af Ørreder i Gang.

Arbejdet er startet igen, og for tredje gang har FGU Fyns Laksefisk kastet sig over den store opgave med at mærke flere hundredtusinde ørreder. Disse fisk skal udsættes på Fyn og de omkringliggende Øer som smolt i foråret 2025. Ørrederne er afkom fra sidste efterårs elfiskeri og har nu nået en størrelse, hvor de kan håndteres skånsomt og sikkert under mærkningen. Inden fjernelsen af fedtfinnen bliver fiskene bedøvet. Indgrebet varer kun få sekunder, og fiskene vender hurtigt tilbage til normal tilstand, efter de er blevet sat tilbage i vandet.

Danmarkshistoriens største undersøgelse af udsætningerne

Havørred Fyn, FGU Fyns Laksefisk og DTU AQUA har siden 2022 været engageret i et stort og ambitiøst fælles mærkningsforsøg, hvor alle ørreder, der opdrættes til udsætning på Fyn og øerne, bliver mærket ved at få fjernet deres fedtfinne. Dette flerårige forsøg har til formål at give et dybere indblik i effekten af udsætningerne ved at adskille og skelne mellem naturlige ørreder og udsatte fisk. Gennem indsamling af data fra fiskeriet vil det være muligt at vurdere, hvor stor en del af fangsterne der stammer fra udsætningerne, og dermed gøre os klogere på investeringer samt effektivisering af udsætningerne og deres effekt. Mærkningen muliggør en mere præcis evaluering af udsætningsprojekterne og deres bidrag til bevarelse og styrkelse af ørredbestanden og lystfiskeriet.

Vi har brug for din hjælp! - INGEN UDSÆTNINGER UDEN RESULTATER

Allerede nu er  de sidste års udsætninger så store, at de indgår i lystfiskeriet, og de dukker op de mest utrolige steder. Faktisk har vi fået flere meldinger om mærkede havørreder over 50 centimeter. Denne viden er utrolig vigtig at få indsamlet, og vi vil gerne have DIN hjælp. Du kan (faktisk vil vi næsten sige at du skal) indberette dine fangster af både fisk MED og UDEN fedtfinner på Fangstjournalen. Du kan gøre det via en browser, men vi anbefaler at hente appen - GOOGLE eller APPSTORE 

Det er også vigtigt, at du registrerer dine 0-ture, da de giver os værdifuld indsigt i, hvordan fiskeriet går, eller hvor det halter. Har du brug for en opfriskning i, hvordan man bruger Fangstjournalen? Se mere her - Det store mærkningsforsøg – Vi har brug for DIN hjælp! – Er din havørred vild eller udsat? - Havørred Fyn (seatrout.dk)."

Christian Thomsen