Facebook Youtube Instagram
23.05.2023

Det store mærkningsforsøg – Vi har brug for DIN hjælp! – Er din havørred vild eller udsat?

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk
Foto: Johannes Arlt

Udsætningerne er veloverståede, og de fynske vande er blevet over 400.000 havørreder rigere. Som tidligere beskrevet er årets smoltudsætninger helt unikke, da alle udsatte fisk har fået klippet fedtfinnen. Fiskene indgår i et storstilet mærkningsforsøg der skal redegøre for i hvor stort et omfang smoltudsætninger bidrager til det fynske havørredfiskeri.

Nu begynder et nyt kapitel i det store mærkningsforsøg – og du kan være en vigtig brik.

Vi har allerede hørt rygter om at der er blevet fanget finneklippede smolt på Als og Avernakø. Smolten har altså allerede nu krydset store vidder, og fiskene har spredt sig godt og grundigt langs de fynske kyster.
Da vi gerne vil vide alt om fiskene der fanges, så er du sammen med din fiskestang og din telefon, blandt de vigtigste aktører i mærkningsforsøget! Vi ønsker nemlig at DU – via appen Fangstjournalen – hjælper os med at samle viden om havørrederne.

Havørred smolt uden, og med fedtfinne

I samarbejde med DTU AQUA, er Appen Fangstjournalen nu gearet til at kunne håndtere fangstrapporter der skelner mellem mærkede og vilde fisk. Eller nærmere betegnet, så bliver det nu din opgave at registrere hvorvidt din havørred er med eller uden en fedtfinne, når du indberetter din fangst.
Det er MEGET vigtigt at du indberetter alle fisk du fanger – dvs. både havørreder med og uden fedtfinne, og det er også meget vigtigt, at du indberetter fisketure UDEN fangst. Det kan fortælle forskerne om vores fiskeri bliver bedre, eller ringere over tid.

Hos Havørred Fyn, DTU AQUA og FGU – Fyns laksefisk, opfordrer vi, og håber inderligt, at så mange lystfiskere som muligt vil hjælpe os med vores mærkningsforsøg, så vi kan få så meget data hjem som muligt. Det er en vigtig viden som vil gavne os alle i sidste ende. Så del budskabet med dine fiskekammerater, din forening eller bare den tilfældige lystfisker du møder på kysten.
ALLE havørreder på Fyn og Øerne vil som minimum frem til og med 2025 blive udsat uden fedtfinne.

Vi har lavet en lille guide som beskriver hvordan man registrere sine fangster på Fangstjournalen:

Hent Fangstjournalen her: AppleAndroid

 

Vil du læse mere om vores mærkningsforsøg? Se her: Mærkning af alle havørreder der udsættes på Fyn, Langeland og Ærø fra foråret 2023 – Havørred Fyn (seatrout.dk)

 

Christian Thomsen