Facebook Youtube Instagram
09.03.2023

Den sidste smolt er blevet mærket!

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk
I efteråret 2022 blev første spadestik til det største mærkningsforsøg af udsatte ørreder i Danmark taget. Eller rettere sagt, det først ’klip’ blev foretaget. For mærkningen bestod i at afklippe fedtfinnen på over 400.000 ørreder, som der i år skal udsættes på Fyn og øerne. Nu har Fyns laksefisk “klippet det sidste klip”, og det store arbejde med at mærke de mange fisk er omsider færdigt.

 

Formålet med mærkningen af den udsatte smolt er at skelne mellem de vilde og de udsatte fisk, og derved indsamle en meget vigtig og nødvendig data. Mærkningsforsøget er et samarbejde mellem Havørred Fyn, Fyns laksefisk og DTU Aqua, og du kan læse meget mere om projektet her:

 Mærkning af alle havørreder der udsættes på Fyn, Langeland og Ærø
fra foråret 2023

Fyns Laksefisk har gjort et enormt stort stykke arbejde ved at stå for mærkningen af alle disse små fisk. Både fordi at der var så mange, men også fordi at det kræver en enorm struktureret indsats, da fiskene alle bliver bedøvet inden indgrebet, og klipningen af fedtfinnen foregår manuelt i hånden. 

Frivillige klipper fedtfinne ved et arrangement i oktober

Som en ekstra hjælp til det store arbejde, har Fyns Laksefisk har gjort brug af frivillige fra både lokale sportsfiskerforeninger og grejforhandlere, men især elevenerne fra FGU har knoklet løs, og klippet flere hundred tusinde. På projektets vejene, skal der naturligvis lyde en stor tak til alle der har hjulpet til – i er mega seje!

Nu er smolten klar til at blive sat ud i det fri i løbet af April, hvor du kan gøre en indsats som smoltvagt langs de Fynske vandløb. Læs mere omkring hvordan du kan være med her:
Nyt landsdækkende smoltvagt-projekt skal forbedre lystfiskeriet

I fremtiden er det lystfiskerne selv der skal stå for dataindsamlingen af havørrederne uden fedtfinne. Det fungere på den måde, at fisketure skal indberettes på Fangstjournalen, Både fisketurene hvor du fanger noget, men meget vigtigt, også de ture hvor du ikke gør. Skulle du være så dygtig at du fanger noget, så kan du vælge om din havørred har en fedtfinne, eller ikke. Det er MEGET vigtigt at både ørreder med- og uden fedtfinne bliver indregistreret, da vi gerne vil vide hvor mange fisk på kysten er vilde, og hvor mange har haft sin første tid i et dambrug.

Øverst, en smolt uden fedtfinne. Nederst, en smolt med

Christian Thomsen