Facebook Youtube Instagram

Sommer

Når det fynske kystvand i starten af juni for alvor bliver varmt, ændrer havørredfiskeriet sig en del. Høj sol og spritklart varmt vand er håbløse forhold til havørredfiskeri, men når solen synker om aftenen, vågner havørrederne og søger ind mod det føderige, lave vand. Derfor er sommerens fiskeri lig med natfiskeri. I juni måned kan havørrederne komme ind langs alle de kendte kystpladser. Sågar de stillestående fjorde og bugter kan byde på gode chancer, men i juli/august koncentrerer fiskeriet sig omkring rev og pynter, der byder på dybt, køligt og gerne strømfyldt vand.

Om natten er det vigtigt at fiske sit agn helt oppe i overfladen, så havørreden kan se agnet mod den lyse nattehimmel. Fluefiskere har generelt de bedste chancer, men let spinnegrej kan også være med. Pladserne er få og koncen-trerede i sommermånederne samtidig med, at mange har ferie. Derfor er alle gode pladser godt besøgt, og man kan ikke regne med at have kysten for sig selv. Til gengæld fanges Fyns største havørreder i sommermånederne. Fisk mellem 50 og 60 cm er helt normale, og 5 – 7 kilos havørreder landes der ikke så få af i sommernætterne. Vær opmærksom på, at sommerfiskeriet er meget svingende. En plads kan den ene nat virke total livløs for så næste nat at live op til det rene fiskeeventyr. Man bør generelt ikke skifte plads, det er nætterne for korte til, og man kan let spilde for megen god fisketid i bilen.

Spinnefiskerens sommeragn

Traditionelt spinnefiskeri med blink eller woblere kan være rigtigt godt i juni, men senere på sommeren bliver det sværere at lokke fisken på disse agn. Da skal man til at arbejde med de helt små blink og spinnere. Især sorte små agn er gode til natfiskeri.

Et alternativ er at fiske med kasteflåd. De såkaldte Bombarda eller Spirollino flåd med et langt forfang (3-4 meter) og en flue. Det er meget effektivt. Fluerne er de samme som de fluefiskerne benytter. Et par agnforslag finder du her i afsnittet.

Fluefiskerens sommer-favoritter

Det er fluefiskeren, der har de fleste fordele om sommeren. De kan let præsentere en god lille imitiation af havørredens føde. Om natten er det også let for fluefiskeren at fiske sin flue højt i vandet. Brug små lyse fluer, mens det er lyst. Lidt større buskede ved solnedgang og solopgang og ret store mørke fluer, når det er helt mørkt. Her i afsnittet ser du nogle suveræne sommerfluer.

6 sikre sommertips:

  1. Start ikke for tidligt og prøv at være udhvilet sidst på dagen. Det er nødvendigt, hvis man skal fiske koncentreret gennem en hel nat.
  2. Medbring varmt tøj. Uanset hvor varm dagen og aftenen har været, så bliver det koldt om natten. Man fryser også lettere i takt med, at trætheden kommer.
  3. Vær velforberedt. Hav chokolade og evt. varme drikke med. Det hjælper utroligt godt, hvis man er ved at “gå kold”.
  4. Husk lys. En lille lygte til agnskift, linekludder og lignende samt en større lommelygte til at orientere sig med. Husk ekstra batterier.
  5. Vær tålmodig med havørrederne. De jager aldrig hele natten igennem, men kommer i flokke i korte perioder, som er helt uforudsigelige.
  6. Vær social. Om sommeren fisker mange på afgrænsede pladser. Forvent ikke at have en lang kyststrækning for dig selv.

Gode fynske sommerpladser

Numrene refererer til pladsens nr. i bogen: “117 Fine Fynske Fiskepladser”.

1 Enebærodde:
En næsten sikker sommer-plads. Glem alt om det lange stykke efter P. pladsen, men gå straks de 7 km. ud til fyret og fisk omkring spidsen, hvor det dybe vand og den stærke strøm holder fisk. En af de få sommerpladser hvor der er et forholdsvis langt fiskestræk.

18, 20 Bøgebjerg
og Stavres Hoved:
Meget klassiske pladser der tiltrækker mange fisk og fiskere. Især i sensommeren er der chance for meget store fisk på disse pladser.

26 – 27 Knudshoved og Slips-havn:
Dybt vand og kraftig strøm. Det kendetegner en sommerplads. Begge dele findes her. Gode plad-ser hvis vinden drejer i en nordlig retning.

36 Skansen:
En lidt overset, men meget let tilgængelig plads, der er rigtig god ved sydlige vinde. Der kan være mange mindre torsk her, men sammen med dem kommer ørrederne.

107 – 111 Nordlige Lillebælt:
I det smalle strømfyldte Lillebælt er der masser af muligheder. Strib Fyr (plads 109) og Gals Klint (plads 107) er de mest kendte, men Røjle Klint og Stavrs Hoved (pladserne 110 og 111) er også rigtig gode.