Facebook Youtube Instagram
31.10.2023

Opstart på elfiskeriet 2023 – uge 43

Opstart på elfiskeriet 2023 – uge 43

September måneds fantastiske vejr er nu afløst af regn og blæst, og ude ved vandløbene er løvtræerne ved at iklæde sig de smukkeste brændte nuancer. Hjemme i privaten er varmen tilbage i radiatorerne, og uret er slået over på normaltid. Alt sammen ting der indikerer at efteråret er sat ind.

Når man siger efterår, og kalenderbladet skifter til november, siger personalet på Fyns Laksefisk og de frivillige elfiskere under Vandpleje Fyn samstemmende, ”elfiskeri”. Månedsskiftet mellem oktober og november indikerer nemlig opstarten på det fynske elfiskeri efter moderfisk.

Småt men godt

Her i den tidlige opstart er det ofte småt med ture. Dels fordi det kun er et fåtal af fiskene som kan stryges på nuværende tidspunkt, men også fordi Fyns Laksefisk har behov for at få nogle tidlige gydefisk med i processen. Når der laves fisk til de fynske udsætninger, er det nemlig vigtigt at vi får så bredt et udsnit af fiskenes diversitet som overhovedet muligt. Vi skal have tidlige og sene fisk med i puljen, ligesom der avles på hele spektret af fisk. Vi skal bruge tykke og tynde, store og små fisk i avlsarbejdet, ganske som de genetiske retningslinjer som DTU Aqua foreskriver.

Når det går strygende

En normal elfiskesæson strækker sig gerne over det meste af november, men det er først omkring ørredernes fredningstid fiskene for alvor kan stryges - men så kan det også gå stærkt. Inden vi ser os om, er der udlegede fisk overalt i vandløbene. Af den grund starter vi vores arbejde tidligt, og intensiverer indsatsen jo nærmere vi kommer fredningstiden.

De fysiske forhold spiller en vigtig rolle i ørredernes brudefærd. Lader vandet vente på sig, så trækkes sæsonen i langdrag, men er der godt med vand i vandløbene, så skal fiskene nok indfinde sig ”som planlagt”. For nuværende er der masser af vand i vores vandløb, og temperaturen er så småt begyndt at falde i takt med dagene bliver kortere. Alt i alt er forholdende fine, og sæsonstarten tegner lovende!

600 fisk og 48 liter rogn

I år er det samlede opfiskningsbehov på 48 liter befrugtede ørredrogn, og der skal I det fynske område indhentes noget der ligner 600 fisk. Som det altid har været, så elfisker Fyns Laksefisk i hverdagene, mens de frivillige sportsfiskere under Vandpleje Fyn elfisker i weekenderne. Her på siden vil du i de kommende uger følge med i hvordan elfiskeriet udvikler sig. Jeg vil hver uge sammenfatte beretninger fra alle ture som udføres af hhv. Fyns Laksefisk og Sportsfiskerne under Vandpleje Fyn.

 

Uge 43

I den forgangne uge har Fyns laksefisk og Vends Sportsfiskerforening været på opstartsture – dels for at få tidlige fisk, og dels for at føle modningsprocessen lidt på tænderne. Som en lille bonus får du også en helt frisk beretning fra Fyns Laksefisks tur til Vejstrup Å i går mandag.

Hvordan det gik kan du læse her…

Onsdag d. 25/10. Åå – Fyns Laksefisk. Af Karsten Bangsgaard:

Sæsonens første elfisketur for Fyns Laksefisk gik som vanligt til Åå og som vanlig var alle ansatte og ’lakseelever’ blevet pakket med i bilen. Ved Åå var alt dog ikke som det plejede. Få dage før vores ankomst havde stormfloden oversvømmet hele strand- og sommerhusområdet, hvor åen slynger sig, og selvom vandet var trukket tilbage, var vi meget spændte på, om det havde haft en effekt på opgangen.

Selvfølgelig var der fint med fisk i åen, men lidt færre end vi plejer at se på den første tur. Vi registrerede ca. 50 fisk, men da hovedparten ikke var i nærheden af at være strygeklar, hjemtog vi ’kun’ 9 fisk, med den største på 59 cm. MEN nu er vi i gang, og det bliver spændende at se, hvad alle vandløb har at byde på i år.

Lørdag d. 28/10. Storå – Vends Sportsfiskerforening. Af Søren Knabe:

Da vi er ret tidligt på sæsonen, og der var en del vand på den nedre del af Storå, havde vi på forhånd besluttet at tage en kort tur på de ”sikre” nedre stræk. Til vores store overraskelse klumpede fiskene ikke i hullerne som de plejer. I år stod de mere spredt.

Lige omkring Bogensevej i Brenderup ligger åens første gydebanker. På en af vores udlagte gydebanker var gruset vendt ganske lidt. Det er formentlig en ”test” gravning, eller begyndelsen på en gydegravning. Alt andet grus var urørt, hvilket får os til at tro en del af opgangsfiskene har haft tro på at de kan komme højt i å-systemet i år.

Vi havde ca. 40 fisk oppe og vende. Flere af dem i ganske pæne størrelser, men også en del omkring 45-50 cm. En mindre del af fiskene var pænt bløde, og en enkelt fisk var så moden at den kunne stryges. Der blev i alt hjemtaget 8 fisk til Fyns Laksefisk. Alle andre fisk blev genudsat, her i blandt en flot og meget massiv hanfisk på 80 cm.

Mandag d. 29/10. Vejstrup Å – Fyns Laksefisk. Af Mogens Kornbeck:

Første tur i uge 44 gik til Vejstrup Å på Østfyn. De sidste ugers nedbør fik os til at tage til det dejlige vandløb på Sydøstfyn. Vejstrup Å er generelt meget afhængig af nedbør, men i dag var forholdene helt perfekte. Vand var der nok af, og det var ved at klare op. Fiskene havde også indfundet sig – eller dvs. at hannerne havde indfundet sig på åens øvre del. De var i hvert fald i klart overtal på dagens tur. Men det er der intet usædvanligt i. Faktisk er det helt efter bogen, at hannerne indfinder sig i vandløbet noget før hunnerne. Man skulle jo nødigt gå glip af noget når der kommer damer forbi!

Mogens og Co hjemtog 17 fine fisk fordelt på 9 hanner og 8 hunner. Største fisk var en hanfisk på 65 cm.

Resten af ugen byder på et bredt udvalg af ture. Jeg vedhæfter her en samlet oversigt over ture i uge 44. Vær venligst opmærksom på at planen kun er en plan. Turene kan ændres uden varsel!

Se en film af den store hanfisk fra Storå her (accepter cookies og statistikker)

Venligst accepter statistikker, markedsføring for at se denne video.
Søren Knabe