Elfiskeriet fortsætter! - Læs med om blandt andet nye opdagelses ekspeditioner i Lunde- og Ørbæk Å, rekordlavt vand og fladfisk i Haarby Å, storørreder i Vindinge Å og langelandske juniorer på arbejde i Stokkebækken
I uge 46 blev elfiskeriet endnu en gang sat i fokus med spændende ture til nogle af Fyns mest ikoniske vandløb. Frivillige og lokale foreninger arbejdede hårdt for at sikre moderfisk hjem til opdræt og udsætninger i 2026, mens der blev gjort både interessante fund og vigtige observationer langs både nye og gamle vandløb.
Som Rune Kaltoft også kommer ind på i sin beretning, så har vi i flere år været på udkig efter nye elfiskestrækninger på Østfyn og Odense Fjord. Forleden fik min kære kollega Christian Thomsen kontakt til lodsejeren på Sulkendrup Mølle, og så var det oplagt at lade Ørbæk å indgå i de nye jagtmarker og forfølge en gammel drøm om at elfiske Ørbæk å.
Sidste torsdag tog jeg mine to kolleger (Christian og Søren) med til Ørbæk å. Vi fik følgeskab af Marie Brandt fra Fiskeakademiet, fire vandløbsmedarbejdere fra Nyborg Kommune samt to praktikanter fra Hansenberg i Kolding. Med på turen havde vi også en god, gammel ven af Fyns Laksefisk og Havørred Fyn, nemlig belgieren Ennio Cavalera, som hvert år tager minimum en uges frivilligt arbejde på lakseriet.
Vi startede vores fiskeri ved Skolevej i Vindinge og gik derfra op mod fisketrappen ved Sulkendrup. Første del af strækningen var ikke særlig interessant. Vandløbet var præget af sand og mangel på skjul, men på trods af det var der forholdsvis meget yngel. Havørreder var der til gengæld ikke mange af, men vi fandt dog et par små hanner. Begge blev genudsat på grund af sår i rygregionen. Sårene stammer med al sandsynlighed fra hak fra hejrer, hvilket er meget almindeligt, når vandstanden i vandløbet er lav.
Tæt på fisketrappen afslørede fodspor på åbrinken, at der havde været en odder forbi inden for de sidste par uger.
På den sidste del af strækningen blev vandløbet mere interessant. Jo tættere vi kom på fisketrappen ved Sulkendrup, desto mere fald var der på vandløbet, og jo mere grus, stenmateriale og dødt ved var der i vandløbet. Vandstanden var desværre meget lav, og det var godt, vi var mange folk til at slæbe vores udstyrsjolle, for det var virkeligt hårdt arbejde. Vi havde håbet, at den hårde del skulle bestå i at nette fisk, men sådan skulle det ikke gå. Den lave vandstand var med al sandsynlighed årsagen til, at vi kun fandt én havørred på den sidste del. Fisken – en hun – var til gengæld lige klar til at blive afstrøget.
Lørdag morgen kl. 07:00 mødtes vi 10 personer ved Hesselager Hotel. Vi kørte videre til Vormark, hvor vi parkerede bilerne og skiftede tøj. Derefter kørte vi i tre biler til Trappedal, hvor vi begyndte at elfiske. Der var ikke meget vand i åen, og på det første stykke fangede vi da heller ingen fisk, men vi så en del yngel. Da vi nåede op til Christians stykke, begyndte vi at fange nogle udlejede hunfisk samt en flok hanner. Fiskene kom i spredt fægtning indtil middag, hvor vi tog en pause og spiste grillpølser med brød.
Efter middag sluttede syv juniorer og tre medlemmer fra Langeland Sportsfiskerforening sig til os sammen med Søren og Mikael fra juniorafdelingen. De fik også en pølse og lov til at komme med i vandet.
Efter frokosten genoptog vi fiskeriet, og denne gang fik to juniorer lov til at fiske ad gangen. På den måde kunne alle juniorerne prøve at nette en fisk. Da vi kom op til gården i Vormark, mødte vi lodsejeren, René, som kom med en miniged og transporterede båd og udstyr over på den anden side af gården. På den måde undgik vi at skulle gå med udstyret hele dagen.
Det næste stykke af åen gav os flere fisk. Samlet fik vi 19 hunner og 24 hanner, som vi hjemtog. Vi genudsatte 17 hunner og 25 hanner. Tre af fiskene var skadede, og én var finneklippet. Alt i alt var det en god dag med en god fangst og en god indsats fra både juniorer og seniorer.
Det har været kontrasternes år. I mine mere end 20 år som elektrofisker var 2023 nok det hårdeste på grund af ekstrem høj vandstand. Lørdag den 16. november 2024 var Haarby å rekordlav og ganske let at vade i. Trods lav vandstand var der rigtig mange fisk. Vi havde fået at vide, at der manglede lidt vestlige hanfisk på Fyns Laksefisk, så med det opdrag hoppede vi i baljen.
De nødvendige hanner var ikke noget problem at skaffe, og vi grovsorterede undervejs. 11 fine herrer kom ud på en køretur til Odense.
Af iagttagelser i Haarby å kan nævnes:
Dagen startede med morgenbrød i laden hos lodsejeren på den første del af strækket. Ullerslev havde igen i år et dejligt stort fremmøde af klubbens medlemmer. Grejet blev sat i vandet, og der gik ikke længe, før de første ørreder viste sig ved elektroden. Det var et flot vejr, og vi fangede flotte fisk.
Samlet set blev det til cirka 20 fisk, heraf blev 13 stk. hjemtaget til klækkeriet. Vi fangede 10 hunner (3 stk. på 65 cm) samt 3 hanner, hvoraf den største var på 70 cm. Der blev genudsat tre store fisk på over 75 cm, som enten havde gjort deres arbejde eller havde skader. Blå himmel og sol samt en utrolig fin størrelse på fiskene – alt i alt en dejlig tur, hvor vi fik set, at der stadig findes store fisk derude.
Morud Lystfiskerforening har i de seneste par år søgt efter nye vandløb på Nordfyn for at opretholde en fornuftig spredning af moderfisk til brug for opdræt og udsætningsplaner på Fyn. Derudover har foreningens hjemvand, Stavis Å, været ramt af en alvorlig tilbagegang i havørredopgangen i de seneste år. Tilbagegangen har været så markant, at der nu kun er meget få naturlige og vilde havørredyngel tilbage i Stavis Å. Derfor har foreningen heller ikke elfisket i Stavis Å, da åen ikke kan tåle opfiskning af de få moderfisk, der stadig er tilbage. Som følge heraf har Morud Lystfiskerforening søgt mod nye åer på Nordfyn.
Denne dag blev derfor imødeset med stor forventning, da vi skulle elfiske i Lunde Å, som er naboå til Stavis Å. Arbejdet med at finde nyt vand til opfiskning af moderfisk til Elsesminde er tidskrævende, og det er hovedsageligt de frivillige foreninger, der driver og tager initiativ til meget af dette. Der bruges mange frivillige timer, før elektroden kan dyppes i åen.
Vores elfiskeri i Lunde Å startede omkring Lunde By. Vi har tidligere haft et ønske om at fiske længere nedstrøms i Lunde Å, men tiden til at opsøge og få de nødvendige lodsejertilladelser har desværre ikke været til rådighed.
Vi startede elfiskeriet, selvom vandstanden i åen var lav på dette stræk. Det var meget positivt at se rigtig meget yngel, og ved hvert strøg med elektroden så vi yngel i alle størrelser. Desværre, på grund af den lave vandstand, var havørrederne endnu ikke nået frem til dette stræk af åen. Da vi afsluttede dagens elfiskeri, havde vi kun fanget én fin han- og én hunfisk. Begge blev genudsat i åen igen.
Dagens elfiskeri burde måske være blevet aflyst eller flyttet til stræk længere nedstrøms eller til andre åer med højere vandstand, som kunne holde flere fisk. I Morud Lystfiskerforening håber vi på, at Elsesminde får lov at overleve. Selvom vi i dag så rigtig meget naturligt og vildt yngel i Lunde Å, er der stadig mange åer på Fyn, som ikke er selvproducerende og har brug for "kunstigt åndedræt". Vi håber, at vi fremover kan hjælpe hinanden med at få tilladelser til elfiskeri i nye oplande, så genspredningen kan forblive så "VILD" som muligt.