Elfiskesæsonen er i gang. Fyns Laksefisk, Vandpleje Fyn og Vends Sportfiskerforening har været ude. Se årets største fangst fra Åå, en tur til Nordvestfyn og de første afstrygninger på Fyns Laksefisk i ugens opdatering.
Fulde af optimisme for fremtiden har vi taget hul på endnu en elfiskesæson. Fyns Laksefisk lagde ud med en tidlig testtur i oktober, og her fra månedsskiftet til november tager fiskeriet fart. I den forløbne uge har Linda været på yderligere et par ture ledsaget af frivillige, mens Vandpleje Fyn og Vends Sportfiskerforening også har været afsted.
I årets første beretning kan du læse lidt om, og se, årets indtil nu største fisk som er hentet i Åå, og du kan læse lidt om en helt fantastisk tur til Nordvestfyn. Du kan også læse om årets første afstrygninger på Fyns Laksefisk.
Få hele overblikket i denne uges opdatering.
Sædvanen tro, så startede årets elfiskeri med en tur til Åå. Der var mange interesserede tilskuere og hjælpere. Karsten og eleverne på laks var med - både som hjælpere og for at eleverne kan få en forståelse for, hvor fiskene de passer hver dag, stammer fra. Vi havde også fornøjelsen af at have en tysk lystfiskerfamilie med samt tre belgiske fiskejournalister med på turen. Alle var imponerede over, hvor mange fisk der kan være i en så relativ lille å. Vandstanden var til den lave ende for Åå og fiskene var endnu ikke gået så langt op i åen. Der stod dog som altid en del fisk på det yderste stykke.
Der blev hjemtaget 26 fisk, 10 hunner og 16 hanner. Ingen af disse fisk var helt modne og klar til afstrygning, men flere var godt på vej.
Der blev genudsat over 100 fisk.
Da det ikke havde regnet i nogle uger og vandstanden var ikke så høj.
Fiskene havde endnu ikke for alvor indfundet sig i åen og der blev hverken registreret eller hjemtaget ret mange fisk. Der blev hjemtaget 4 hunner og 8 hanner.
Vi havde fornøjelsen af en masse glade skoleelever, som var med fiskeskolen ude og hjælpe med og høre om elfiskeri mm. Mange af eleverne var med i åen for at hjælpe og inden de drog videre, blev der lavet lækre burgere til alle - det er ret meget luksus at få serveret frisklavede burgere til frokost på en elfisketur. Tak til Fiskeskolen😊
Lindved å v/Avlshuset - Lars Rix:
Vi havde en fantastisk dag i Lindved. 14 fisk hjemtaget. 7 fisk genudsat grundet sår og svamp. Største fangede fisk var ca. 70 cm.
Vi så vel 100 bækørreder, og utallige yngel og halvårs. Strækket syntes at være i god tilstand. Der var masser af fisk i Lindved å, så der er i hvert fald et Odense vandløb der har det godt.
Lindved å v/Kinahuset - Lars Rix:
Strækket ved Kinahuset var ikke hvad det plejer, vi mangler 20 cm vand, de pladser der plejer at give, gav intet. Vi fik i alt 5 fisk, hvor vi plejer at få 15-20 stk. Der var vel halvt så mange bækørreder og små havørreder som på avlskovstykket. men stadig over 100 stk. pr 100 m.
Mindst 10 gydebanker har været brugt.
”Hold kæft nogle flotte fisk I kom ind med fra Storå! Hele 55 stk. var der i alt! 40 hunfisk og 15 hanfisk. 10 af hunfiskene var over 60 cm, og 3 af dem var over 70cm. 7 af hunnerne er strygeklar, og det er bare så fedt.” Sådan lød meldingen fra Karsten Bangsgaard efter han havde gennemgået alle indleverede fisk i moderfiskekarrene på Fyns Laksefisk mandag morgen – og jo, vi havde en ganske god tur i Storå. Det er faktisk meget længe siden vi har ramt den så godt som vi gjorde i søndags.
Vi havde fornøjelsen af at fiske et helt nyt stykke fiskevand, og det er i sig selv altid spændende. Knapt havde elektroden ramt vandet inden de første fisk viste sig, og inden vi havde set os om, måtte vi grovsortere pga. pladsmangel i transportkaret. – og sådan fortsatte det bare!
Vel er 55 indleverede fisk mange, men det er værd at bemærke at vi væltede i fisk. Vi genudsatte 3-4 gange så mange som vi hjemtog. B.la genudsatte vi 5-7 flotte hanner i størrelsen 70-78 cm. Hannerne i den størrelse er forholdsvis voldsomme, og skyder ofte alle deres kræfter af i raserianfald hvis de får mulighed for det. Samtidig er de også skrøbelige at have med at gøre, og derfor får de store hanner lov til at blive i åen.
Vandstanden var ideel, vejret var godt. Hunnerne var tykke, og hannerne i de vildeste gydedragter. Vi så masser af yngel og 1+2 års fisk på vores tur. Det var meget positivt. Eneste malurt i bægeret var vandløbets fysiske tilstand. Jeg tør slet ikke tænke på hvad mindre sand og mere grus og variation kan gøre for bestanden i Storå.
Kim, Per og John Poul var en tur i Vejstrup å nær Svendborg. 11 fisk blev hjemtaget (7 hanner og 4 hunner). 6 fisk genudsat. 2 udlegede. 2 hunner der ikke var klar + en hun og han der var klippet fedtfinde på.
Der var ikke meget vand i selve åen men pænt med smolt. Vi så en enkelt gydebanke der var brugt. Lidt sandvandring efter oprykningen af Pil i åen.
Endnu en tur til Åå og igen masser af fisk i åen.
John Poul, Kim og Per gav den en skalle som de friske hjælpere på turen.
Dejligt at der er frivillige, der kan/vil hjælpe på en helt almindelig onsdag😊
Der blev hjemtaget 15 hunner og 12 hanner. Den største var en flot dame på 76 cm.
Der blev ikke set nogen udleget fisk.
I går – tirsdag d. 5/11 – gennemgik vi alle indkomne fisk.
7 af fiskene fra Vestfyn var ”klar” dvs. modne til afstrygning.
De gav til sammen 2,7 liter æg.