Facebook Youtube Instagram
10.12.2021

Ørrederne gyder på nye stryg ved Kirkebjergsøerne

Søren Bay, Projektleder

sobay@assens.dk

Lørdag den 9. oktober 2021 blev området Kirkebjergsøerne i Tommerup officielt åbnet. I forbindelse med åbningen, blev der afholdt et arrangement, hvor der blev udlagt flere gydebanker til vandløbets ørreder. Arbejdet blev udført af frivillige vandløbsfolk fra Tommerup Lystfiskerforening, ledt an af vores frivillighedskoordinator, Søren Knabe.

Allerede i starten af december i år, har ørrederne brugt den ene gydebanke. Ganske imponerende og en tydelig tak for indsatsen fra de fynske havørreder.

 

Man kan se der er gravet i gydebanken, fordi stenene er ”rene”. Vandløbets sten får en mørk overflade når de har ligget i vandløbet en tid og derfor er det tydeligt når ørrederne har gravet i stenene. Man kan se de rene sten med klare farver og foran er der et slaghul, hvor hunørreden har gravet stenene op over de nylagte æg.

Hunørreden lægger sig på siden og graver et hul i gydebanken ved at slå kraftige slag med halen. Efter hullet er gravet, lægger hunnen sine æg mens en eller flere hanner befrugter dem.

Når æggene er lagt, graver hunnen igen i gydebanken så æggene bliver dækket af et nyt lag sten.

Herefter ligger æggene i gydebanken vinteren over og klækkes i foråret efter, hvor de små ørreder kommer op af gydebanken og fordeler sig i vandløbet.

Nogle ørreder bliver i vandløbet hele deres liv som bækørreder, mens andre vandrer ud og bliver til havørreder.

 

Gydende havørreder er en fantastisk oplevelse at gå på jagt efter i naturen

Når man i november og december går langs vore vandløb kan man være heldig at se ørrederne på gydebankerne, og også se de brugte gydebanker.

Dette beviser bare endnu en gang, at indsatsen fra Havørred Fyn og i særdeleshed de frivillige er effektive og bidrager til endnu flere naturlige ørreder i de fynske vandløb og på de fynske kyster.

Læs mere om hvor og hvordan du spotter ørredernes gydning her.

Nu gyder havørrederne – Havørred Fyn (seatrout.dk)

Søren Bay, Projektleder