Facebook Youtube Instagram
03.04.2023

Smoltvagterne – de skræmmende helte

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk


Læs også artiklen i Havørred Fyn magasinet 2023

Når der bliver udsat havørredsmolt på Fyn, Langeland og Ærø, så hjælper et vagtværn af hundredvis af lokale frivillige og ildsjæle dem godt på vej ved at agere levende fugleskræmsler langs de fynske vandløb. De er heltene, som vi kalder smoltvagter!  

 

 

 

 

Hvert forår, typisk i løbet af april, når bøgen springer ud, bliver der udsat hundredtusindvis af små havørreder i mundingerne ved mange vandløb på Fyn, Langeland og Ærø. Fiskene er købt og bestilt af Havørred Fyn, men det er Fyns Laksefisk, der har opdrættet, passet og plejet fiskene det seneste halvandet år. Det er også Fynsk Laksefisk, der kører ud og sætter de små havørreder fri. Det har de efterhånden gjort med stor succes i rigtig mange år. 

Photo: Terkel B. Christensen

Dog er der i de seneste år kommet endnu mere fokus på de mange udfordringer, som de små og forholdsvis hjælpeløse ørreder står over for, når de sættes ud i den store verden. De nye omgivelser kan på ingen måde sammenlignes med deres vante omgivelser hos Fyns Laksefisk. De har som så mange andre dyr i den danske natur en stor række fjender, der venter på at gøre de små fisk til deres næste måltid. Særligt skarv, måger og fiskehejren er opmærksomme på de små forvirrede fisk, som er et meget nemt måltid de første par timer efter, at de er blevet sat ud. Især fordi de svømmer rundt i store stimer og plasker i overfalden, som de plejer i dambruget, hvilket nok er en strategi, som den vilde havørred-smolt ikke ville gøre brug af. Dog vender de sig forholdsvist hurtigt til deres nye omgivelser og svømmer ud i havet. Her øges deres overlevelseschancer markant, men indtil da har de brug for at blive hjulpet godt på vej.  

Det sørger smoltvagterne for. Smoltvagterne er frivillige lystfiskere, vandplejefolk og andre, der har meldt sig til at stå vagt ved det lokale vandløb for at skræmme smoltens fjender væk. For fjender er der nok af, og at være smoltvagt er en simpel indsats med stor betydning. Her holdes rovdyrene på afstand uden brug af regulering, krudt og kugler. Det er ikke kun den udsatte smolt, der hjælpes på vej med denne indsats. Den vilde smolt trækker nemlig ud på samme tidspunkt.  

 

Photo: Anja Khöler - Capture it

Faktaboks A: En skarv æder op til 500 gram fisk om dagen. Det svarer til ca. 15 smolt. Alene i Lillebælt og det Sydfynske Øhav blev der i 2022 talt 4089 beboede skarvreder.

I foråret 2022 stod smoltvagterne klar og viftede med arme og ben ved intet mindre end 16 åer og vandløb. De mere end 200 frivillige smoltvagter passede på de over 350.000 nye små ørreder. Hver smoltvagt stod vagt i minimum tre timer og blev så afløst af en anden vagt, så der ikke var et uopmærksomt øjeblik ved vandløbet. Det har også bragt nye bekendtskaber, lystfiskerhistorier og oplevelser med sig.    

 

Vi har samlet et lille uddrag fra vagternes egne fortællinger:   

 

Viby Å   

“Konen og jeg valgte at støtte det fine initiativ, som Havørred Fyn har sat i gang for at beskytte de små smolt, der udsættes ved de små og store udløb langs de fynske kyster. Jeg har ikke fisket på kysten siden 2017, så nu er det ved at være tid til at besøge de fynske kyster igen! Vi besluttede, at der skulle bidrages, når nu vi igen skal nyde godt af naturen og havørrederne.” – Michael Møller 

 

Tange å 

“Godmorgen fra Tange Å. Klokken 05.30 afløste vi seks fiskehejrer ved udmundingen, derefter var vi stort set alene. P.S. smoltvagt i solopgang er hyggeligt.” -  Claus E. Christensen (Billede 2)  

 

 

Longelse Sønderskov, Langeland

“Mon der er GULD(-fisk) for enden af regnbuen?” Med Freya på smoltvagt i regn og slud. Der lå fem overvægtige måger og sejlede rundt ved selve udmundingen. Dem fik Freya jaget langt ud på havet.”  – Daniel R. Stæhr
(Billede 3)  

 

Men hvad så nu? 

Smoltvagterne anno 2023

I 2023 er der igen smoltvagter tilstede ved de mange vandløb, og i år er de endda at finde overalt i Danmark! Et samarbejde mellem Havørred Fyn, Danmarks Sportsfiskerforbund, Dansk Lystfiskeri, Fishing in Denmark, Dansk Laksefond og Fyns Laksefisk er projektpartnere i det nye fælles projekt – Projekt Smoltvagt.

Projekt Smoltvagt har til formål at motivere lystfiskere over hele landet til at bortskræmme skarver og andre fiskespisende fugle, når der udsættes ørredsmolt i udmundingerne af de danske vandløb i april. Målet er at flere ørredsmolt overlever ved udsætningen.
Der bliver årligt udsat i omegnen af en million ørredsmolt, hvoraf 411.000 udsættes på Fyn – og i år udsættes tilmeld 100.000 i regi af Dansk Lystfiskeri.
Med projekt smoltvagt bliver der på landsplan op mod 500 vagter at vælge imellem, og 37 vandløb der dækkes af frivillige skytsengle.

 

Hvordan kan du hjælpe tænker du måske? – DU KAN DA TAGE EN SMOLTVAGT! 

Se her hvordan det virker!

Venligst accepter statistikker, markedsføring for at se denne video.

17 Fynske vandløb overvåges
I det fynske vil der i alt være 17 udsætningspositioner der skal dækkes af vagter. Udsætningsstederne er fordelt over hele Fyn med et par afstikkere til Ærø og Langeland.
I det fynske alene er der i alt 250 vagter af 3 timer vi skal have dækket ind, og her kommer du ind i billedet. Vi håber du vil bidrage med et par timer af din fritid, og på den måde sikre overlevelsen af tusindvis af smolt.

Allerede onsdag d. 5 april foregår de første udsætninger. Her skal der udsættes smolt ved Aa å på Sydfyn.

Hent app’en “Smoltvagt” til din android telefon her: Smoltvagt eller din Iphone her: Smoltvagt

 

Har du ikke mulighed for at hente appen? – Bare rolig!

Hvis ikke du har mulighed for at hente appen, så findes der også andre alternativer. Du skal blot sende en Email til: skn@destinationfyn.dk med navn, email og tlf. nummer. Så ringer vi dig op og hjælper dig med at booke en vagt. 

 

Christian Thomsen