Facebook Youtube Instagram
11.09.2023

Frivilligt arbejde blev en del af de fynske fisketuristers ferie!

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk

Vandløbene er naturens blodåre, og der stadig er masser af “blodpropper”, der kan fjernes. Her på Fyn og Øerne er det typisk et job for de lokale foreninger eller Den Fynske Grusbande, men denne gang var det anderledes. 

Tag på ferie for at blive sat i arbejde?

I over 33 år har Havørred Fyn haft fokus på vandløbsrestaurering, udsætninger og fisketurister, men nu mener vi at tiden er moden til at kunne slå flere fluer med et smæk. Derfor prøvede vi i lørdags at sammenkoble vandløbsrestaureringen og fisketurismen på en større skala, for at give fisketuristerne muligheden for at få et indblik i alt det arbejde der bliver gjort. Vi har tidligere mødt efterspørgsel fra fisketurister om, at de gerne vil give en hånd med i det lokale frivillige arbejde. Ved at inkluderer dem i det frivillige fællesskab tror vi på, at det kan højne oplevelsen af deres fiskerejse til Fyn og Øerne markant i sidste ende – som vi så hos Thomas og Stephanie fra München, der besøgte os sidste år. 

 

Endnu større oplevelse når fisken hugger!

Ved at inddrage fisketuristerne i restaureringsprojekterne, er vores ønske og håb at gæsterne bliver endnu mere bevidste om havørredernes fantastiske liv og færden. Simpelthen at havørreden får en endnu større værdi og betydning for den enkelte lystfisker, og derved forbedre fiskeoplevelsen og gøre turen endnu mere succesrig når man står på kysten og har fanget en flot havørred, ligesom vi har set samme effekt hos lokale lystfiskere, der har en forankret forbindelse til både miljøet og fiskebestanden. Dertil er vores ønske også at skabe en interesse for vandløbsrestaureringen og fiskebiologien, som ikke ligger så fjernt fra lystfiskeri – hvad angår ”nørderi”, fællesskab og naturoplevelser. 

Foto: Christoph Hein fra Angelmagazin.de, som også besøgte os

Fire forskellige nationaliteter repræsenteret

Dog må sige at der blev nørdet i weekenden! Kl. 09 stod fem fisketurister fra fire forskellige nationaliteter klar til at give en hånd med. Først skulle der foretages en bestandsanalyse i et tilløb (Spangebæk) til Haarby å, som tidligere var blevet restaureret i foråret 2022 i forbindelsen med World Fish Migration Day af den lokale fiskeklub – Fiskelauget af 1970.  

Fisketuristerne blev delt op i to hold, hvor første hold hjalp med el-fiskeriet, og det andet hold hjalp med opmålingerne. Når man laver en bestandsanalyse, el-fisker man et stræk på samlet 25 meter. Her indsamler man alle fiskene og bedøver dem, hvorefter de bliver opmålt og noteret. Denne proces foretages to gange på samme strækning, for at sikre at man får alle fisk med. De bliver naturligvis genudsat efterfølgende. På den 25 meter lange strækning, blev der talt i alt 130 ørreder mellem 4-15 centimeter, hvilket var meget positivt.   

Citat: “Det var fantastisk og imponerende at se hvor mange fisk der gemmer sig i så lille et vandløb. Det var en fantastisk oplevelse!” - Alexander Ehrlich, Østrig.  

28 grader, waders og 15 tons sten

Efter bestandsanalysen gik turen videre til næste lokation, hvor det hårde arbejde ventede. Her skulle over 15 tons sten og gydegrus lægges ud i et andet tilløb til Haarby å. Termometeret i bilen viste 28 grader, og én stor bunke med både grus og sten bød velkommen på lokationen. Dog var humøret højt, og det meste af vandløbet lå gemt i skyggen af skoven så man kunne skærme sig for den bagende efterårssol (28 grader varmt)… 

Citat: “Det er hårdt og varmt arbejde, men efter at se alle de små fisk i det andet vandløb, er man helt motiveret til at smide så mange sten i bækken som muligt! Jeg elsker at fiske, og her er en måde hvor jeg kan give noget igen, og måske øge mine chancer endnu mere i fremtiden” - Michele Bianchini, Italien. 

Foto: Christoph Hein fra Angelmagazin.de, som også besøgte os

"Det handler om at give igen"

Det frivillige arbejde gik som smurt, og fisketuristerne leverede en fantastisk indsats igennem hele dagen. Projektet og ideen om at inddrage fisketurister i eksempelvis vandløbsrestaurering, er født af konceptet omkring regenerativ turisme, som handler om at turisterne dedikerer tid af deres ferie på at give noget igen til lokalsamfundet – og i dette tilfælde naturen. Det er et koncept som mange taler om, men af praktiske eksempler er der få.   

Citat: “Jeg fisker normalt efter gedder og sandarter, så det har været fantastisk at få et indblik i ørredernes univers. Jeg havde aldrig troet at der var så mange ørreder i så lille en bæk, hvis alle vandløb kunne være sådan, ville det jo være sindssygt!” - Christoph Hein, Tyskland.   

En fantastisk oplevelse

I et samarbejde med andre danske fiskedestinationer, VisitDenmark og Lystfisker Danmark blev der samarbejdet og sparret på højtryk, og certificerede overnatningsmuligheder som Denmark Outdoor Fishing Lodge og Rosenhøj Boutique Bed & Breakfast stod klar til at logere gæsterne. Resultatet er nu et 200 meter langt stræk med de helt rigtige forhold for ørrederne. Masser af skjulesten og seks nye gydebanker er blevet lagt ud. Alt sammen med hjælp fra besøgene lystfiskere, som ville bruge en del af deres ferie og kostbare tid på dette frivillige arbejde. Dertil har fem fisketurister fået en fed oplevelse, nye bekendtskaber samt en masse viden om hvor havørrederne egentlig kommer fra. At der kunne gemme sig over 100 ørreder på en 25 meter lang strækning, var en overraskelse for mange! 

 

Citat: “Jeg er glad og tilfreds over weekendens arrangement. Til et arrangement som dette, er det kvaliteten der tæller højere end kvantiteten – det handler om at tænke nyt en gang imellem. Det er ingen hemmelighed at hårdt fysisk arbejde i ferien ligger fjernt for mange, men lystfiskerne er også dem der syntes at det fedeste i verden, er at stå og fiske i regnvejr en kold efterårsdag... “ - Christian Thomsen, Havørred Fyn.  

 


 

Du kan se en lille film fra projektet her

Kunne du selv tænke dig at være med til et projekt? Så følg med på Den Fynske Grusbande  

Klik på billedet

Klik på billedet

Christian Thomsen