Facebook Youtube Instagram
15.11.2023

Elfiskeriet uge 45

Ugens beretning fra elfiskeriet - uge 45

Regn og høj vandstand er lige med havørredopgang. Og som de fleste nok har bemærket, så har vi fået rigeligt med regn de sidste par uger – normalvis elsker vi regn - men alt med måde!

Den sidste uges tid har fået bægeret til at flyde over mange steder, og det har gjort elfiskeriet svært og meget udfordrende. Flere ture er ligefrem blevet udskudt pga. for høj vandstand. 

Her kan du læse hvordan alle gennemførte ture forløb i den forgangne uge.

Tirsdag d. 7/11. Kongshøj å – Fyns Laksefisk

 Af Mogens Kornbech:

Der var fin vandstand og forventningen var høj, inden vi gik i vandet. Vi så flere store brugte gydebanker. Vi stødte først på fisk på den sidste del af den strækning, vi elfisker. Vi mødte dog ingen af de store fisk, som vi havde forventet at se.

Der blev hjemtaget 7 hunner og 6 hanner. Den største var en han på 54 cm.

Onsdag d. 8/11. Puge Mølle å – Fyns Laksefisk / Assens Sportsfiskerforening.

Af Linda Bollerup:

Jeg var i godt selskab i Puge Mølle å. Selskabet bestod af Bo, Mikkel, John Poul og de gode Assens folk. De gode Assens folk stod klar og ventede på os, da vi ankom et par minutter før aftalt.

Vandstanden i Puge Mølle å var temmelig høj, men vi kunne tydeligt se, at den havde været endnu højere i nyere tid. Det var heldigt, at vandet var faldet lidt, for vi skulle ret hurtigt op og stå på tæer. Der var godt med drøn på vandet og den høje vandstand sammen med hurtigt strømmende vand gav os sved på panden. Der skulle knokles for at komme frem og nogle steder skulle vi op ad vandløbet, da vi ikke kunne bunde. Men det var al arbejdet og besværet værd, for der var mange og fine fisk. Mange fisk lov til at blive i vandløbet heriblandt en fin og flot han på 80 cm, som jeg var ved at ende i baljen for.

Vi hjemtog 22 hunner og 14 hanner. Nogle af dem er allerede afstrøget og tilbage i naturen.

Foto: Florian Pippardt

Foto: Florian Pippart

Tirsdag d. 7/11. Å å – Fyns Laksefisk.

Af Linda Bollerup:

Endnu en tur i godt selskab. Denne gang var det Fiskeskolen med elever fra tre Odense skoler. De gode folk fra OSK kører valgfag for flere Odense skoler og i den forbindelse har de bl.a. de unge mennesker med ude og se elfiskeri. Nogle af eleverne var friske på at komme med i åen og prøve kræfter med at hjælpe med elfiskeri.

Halvvejs i elfiskeriet havde vi den luksus at få serveret frisklavede grillede kyllingeburgere under en til formålet opsat pavillon. Se så gør det ikke noget, at det regner og rusker lidt, når bare vi bliver forkælet med lækker mad.

Å å var som altid fuld af fisk. Der var kommet nye fisk til og vi mødte ikke mange udlegede. Især på det yderste stykke mødte vi mange ”nye” fisk. I Å å fandt vi årets største fisk – en fin hun på 81 ca. Hun er allerede afstrøget og ude igen.

I alt hjemtog vi 20 hunner og 25 hanner. Rigtig mange fisk fik lov til at fortsætte deres november leg i åen.

Lørdag d. 11/11. Haarby å – Fiskelauget af 1970.

Af Torben Christensen.


Så var det Fiskelauget af 1970´ tur til at se, hvad Haarby å gemmer af fisk. Mine nervøse anelser blev straks bekræftet, da vi rundede det første hjørne nedstrøms Haarby rensningsanlæg. Vandet kom buldrende ned over stryget. Men rundstykkerne ventede 500 meter nedstrøms, så man er vel frygtløs… Der hvor vi samler energi er ca. midt på vores elfiske stykke. Vi plejer at drive 500-600 meter nedstrøms for at starte fiskeriet. Men den drøm blev hurtigt skudt HELT i sænk. 100 meter opstrøms spisestedet er der en bro – ”Johnnys Bro” – Den skal vi under, og det plejer ikke at være et problem.

 

Det var det i år. Frigang ca. 10 cm. Jeg tog en førerbeslutning. Så vi bar båden 150 meter opstrøms. Der er nogle gydebanker, hvor vandet er lavt. Dér hoppede jeg i, og vandet gik til lige under waders kanten!

Summa summarum. Jeg har aldrig i min godt 20-årige elfiske-karriere fisket i så høj vandstand og kraftig strøm. Det var helt ekstremt. Et par gange overvejede jeg, hvor vidt det overhovedet var forsvarligt. Vi har nok befisket ca. en fjerdedel af den normale strækning. Resten måtte vi springe over. I tilgift måtte vi save os igennem væltede træer!
Vandet var beskidt, og det var umuligt at se noget, men på bundlinjen leverede vi 16 fisk af blandet køn ind til Elsesminde. Ikke prangende, men det var det muliges kunst i Haarby å i år.

Lørdag d. 11/11. Ryds å – Vandpleje Fyn.

Af Kim Mathisen.

Det var helt umuligt at elfiske i Ryds å i lørdags. Vandet var højt og beskidt som cacaomælk. Vandstanden var steget 30-40 cm siden sidste lørdag!

Vi prøvede at gå turen, men efter en times tid måtte vi kaste håndklædet i ringen.
Det blev til 2 fisk. En udleget hun og en hun som ikke var klar. Vi hjemtog derfor ingen fisk i dag!

Søndag d. 12/11 Holmehavebækken – Dalum Lystfiskerforening.

Af Per Nielsen.

Søndagens tur i Borreby Møllebæk startede ved udløbet i Odense å. Vi blev udfordret fra start med ekstrem høj vandstand, men til trods for flere turer op og i igen med alt udstyret lykkes det at få kæmpet os gennem det høje vandpres, glatte brinker og væltede træer. Vi blev godt hjulpet med udstyret af det fine fremmøde på land.

Ved sammenløbet mellem Borreby møllebæk og holmehavebækken havde det hårde arbejde givet 10-12 fisk, vi beslutter at forsætte op ad Borreby møllebæk. Det gav noget bedre vandstand at arbejde med og mange fine fisk.

Det blev en lang og hård tur hvor vi kæmpede os uden om, under og over de mange væltede træer, under Assensvejen frem til Hellevad hvor det var muligt at få fisk og udstyr læsset på traileren.  Vi fik undervejs stor hjælp at hold juniorer fra OSK og Dalum. Jeg havde til dagens fiskeri lånt et batteri drevet generator LPS 2 af Clayton Power, hvilket var en fantastik oplevelse. Efter 4 timers elfiskeri havde vi stadig 30% batteri endnu.

Fakta blev 28 hjembragte fisk, 15 hunfisk med en snitlængde på 45cm og største på 56cm. 13 hanfisk med en snitlængde på 50cm og største på 65cm. 15-20 genudsatte mindre ørreder som enten var helt blanke eller var færdige med at gyde.

Søndag d. 12/11 Lindved å – Vandpleje Fyn.

Af Kim Mathiesen

Vandstanden var høj, men vandet var heldigvis klart, så stik modsat Ryds å i går, så havde vi i dag mulighed for at se hvor vi gik. Vi fik samlet 23 fisk og hjemtog 13. samlet set 5 hunfisk og 8 hanner. Største fisk var 67 cm.

Vi så en del brugte gydebanker ved buddhisttemplet på Ørbækvej, men oppe ved Hollufgaardsvej var vores gydebanker slet ikke brugt!


 

Status fra Fyns Laksefisk

Af Linda Bollerup

Mandag d. 13/11 gennemgik vi alle fisk, og strøg alt, hvad der kunne stryges. Det blev til 8,4 liter i denne omgang. Status er nu at vi er på 12,9 liter befrugtede æg.

Generelt ser fiskene fine ud i år. De er ikke plaget af svamp og skader. Det skyldes sandsynligvis den meget høje vandstand.Der er pt omkring 175 fisk i anlægget. Det er ikke nok til, at vi kan få det ønskede antal liter æg fra dem. Vi er derfor nødt til at fortsætte elfiskeriet den kommende weekend. Der er et hold afsted i Vejrup å i dag og i morgen skal vi i Vejstrup å. Fredag prøver vi Vindinge å nedstrøms Vindinge by (i båd).

I næste uge har vi planlagt ture til Å å og Lindved å ved Åsum. Det kan meget vel være, at vi laver om på turene, dvs. ændrer til anden lokalitet, hvis det giver mere mening.

I den kommende weekend er der planlagt ture til Stokkebækken, Ryds å, Kragelund møllebæk & Lunde å, Vindinge å, Lindved å og Brende å.

 

 

Denne uges elfiskeri (planen er vejledende)

Søren Knabe