Facebook Youtube Instagram
20.04.2023

Den Fynske Grusbande i Harndrup – Fjellerup å

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk

Den Fynske Grusbande har været i gang igen. Denne gang har de været i Harndrup – Fjellerup å for at udlægge over 12 tons skjulesten. 

Søndag morgen d. 16 april klokken 09.00, blev den lille parkeringsplads i skovbrynet ved Harndrup langsomt fyldt op. Mens mange andre lystfiskere sikkert allerede stod med fødderne plantet i vandet til Sea Trout Open, eller med armene viftende over hovedet som smoltvagt, så havde 11 frivillige mand skrevet sig op til at hjælpe Den Fynske Grusbande med en god gang natur-crossfit. Der skulle nemlig kastes med sten hele formiddagen. Størstedelen af deltagerne til dagens gode gerning kom fra Vends sportsfiskerforening. Allerede fra morgenstunden var der godt humør, og alle fik hilst på hinanden med en kop kaffe og en “rudner med brunner”. Frivillighedskoordinator Søren Knabe var rullet ind på pladsen med en trailer fyldt med trillebøre. et stykke tid forinden havde vognmanden været forbi med 12.5 ton sten, som alle var blevet lagt taktisk ud i sektioner langs med åen.

Stenene, som ca. var på størrelse med en fodboldt, skulle alle kastes i åen, således at der var flere skjul for alle de små fisk og insekter der lever der. Gennem tiden har man fjernet rigtig mange af de naturlige sten som lå i vandløbende, både for at bruge stenene til eksempelvis stendiger, men også i forbindelse med opgravning af vandløbende, for at dræne landbrugsjordene hurtigere. I dag arbejder både Vandpleje Fyn og Havørred Fyn med at få vandløbende tilbage i optimal tilstand, og Den Fynske Grusbande er musklerne bag dette. Arbejdet gik som en leg, og allerede efter 1.5 time var arbejdet stort set færdigt.

Vi har lavet en lille film i forbindelse med dagen, som du kan se her: 

Venligst accepter statistikker, markedsføring for at se denne video.

Grusbanden er for alle!

Grusbanden er for alle naturinteresserede, og du er velkommen uanset baggrund!
Hvad end du er sportsfisker, ornitolog, eller blot naturinteresseret er ganske uvedkommende. Her er
det ønsket om at gøre en god indsats for vores vandløb der tæller. Det er ganske gratis og uforpligtigende at være medlem af Grusbanden, og du er velkommen til at medvirke i alle de projekter du har lyst til. Det er helt op til dig hvor meget du vil bidrage, og du forpligter dig kun til medvirken når du har tid og lyst. Før i tiden var grusbanden både en mailliste og en facebook-gruppe, men den nye persondataforordning har medført, at grusbanden udelukkende vil være at finde på Facebook fremover. Der er til lejligheden oprettet en helt ny frisk og informativ gruppe, hvor alle interesserede kan tilmelde sig lige netop det projekt som de ønsker at deltage i. Du kan blive medlem lige her!
Christian Thomsen