Facebook Youtube Instagram
14.07.2023

De mærkede Havørreder – Hvordan var det nu lige?

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk

Der mangler jo noget?

Der bliver fanget godt med fisk denne sommer, og vi hører mange beretninger om større fisk også, hvilket er fantastisk! Men der bliver også fanget en del undermålere. Nogle af dem er smolten fra sidste udsætning, og hvis du selv har fanget én, så har du måske lagt mærke til at den er lidt anderledes.. Men for en god ordens skyld, hvad er det nu lige man burde gøre hvis man fanger en mærket fisk, eller bare en havørred generelt faktisk?

De mærkede havørreder

I efteråret 2022 blev første spadestik til det største mærkningsforsøg af udsatte ørreder i Danmark taget. Eller rettere sagt, det først ’klip’ blev foretaget. For mærkningen bestod i at afklippe fedtfinnen på over 400.000 ørreder, som i foråret blev sat ud ved årets støtteudsætninger. Formålet med mærkningen af den udsatte smolt er at skelne mellem de vilde og de udsatte fisk, og derved indsamle en meget vigtig og nødvendig data. Ovenstående billede viser hvordan smolten så ud tilbage i December, hvor mærkningen var i fuld gang. Øverst ses en smolt uden fedtfinne, og nederst en smolt med. Når der mærkes smolt, foregår det efter alle bogens regler. Alle smolt bliver forsigtigt mærket manuelt i hånden, under fuld bedøvelse.  

Men hvad skal jeg gøre hvis jeg fanger en havørred uden fedtfinne?

ALLE FISK TÆLLER, NÅR VI TÆLLER!

Fanger du en havørred - om den har en fedtfinne eller ej, så kan du bidrage med en kæmpe hjælp ved at registrere den på Fangstjournalen!

Det er faktisk slet ikke så svært eller teknisk, men den viden vi kan samle sammen af dine, og tusindevis af andre fangster, er yderst vigtig. Mind gerne hinanden om at indberette ALLE havørreder i fanger, vi sammenligner nemlig mærkede og ikke mærkede fisk i sidste ende, så det er VIGTIGT at man ikke kun registrere sine havørreder, hvis de er mærket. Her kommer der en guide til hvordan du laver en fangstjournal profil, hvis du ikke allerede har en. Husk at man med appen også selv kan følge sit fiskeri gennem året. Så hvis du er nysgerrig på hvor mange timer du gennemsnitligt bruger på at fange en havørred? - eller hvor mange fisk du har fanget i år? Så holder Appen styr på det hele som en dagbog! 

Christian Thomsen