Facebook Youtube Instagram
26.10.2023

Årets elfiskeri er skudt i gang!

Christian Thomsen

cht@destinationfyn.dk

Efteråret har meldt sin ankomst og her på Fyn har det en kær følgesvend; nemlig det fynske elfiskeri. Efterårets faldende temperaturer giver signal om at ørredernes gydesæson nærmer sig, og den årlige sæson er noget vi glædeligt ser frem imod og nu lyder startskuddet endelig på en måneds spændende arbejde ude i de Fynske vandløb 

Lidt spænding i vandløbet

Den tid på året

Kort fortalt, så handler elfiskeriet om at indsamle gydemodne fisk, til at sikre den næste generation af udsætnings ørreder. Afkommet af de fisk der bliver fanget i år, vil blive udsat i 2025.

Princippet i elektrofiskeri er, at man med strøm kan ’trække’ fiskene mod en positiv pol i et elektrisk felt. De lammes, hvorefter de kan opfiskes og lægges i et kar med vand, hvor de hurtigt liver op igen. Den kortvarige lammelse skader ikke fisken.
Når fiskene er fanget, bliver de transporteret til Fyns Laksefisk, hvor de her går indtil de er modne til at blive ´stryget´ for rogn og mælk. Når moderfiskene har leveret hvad de skal, bliver de transporteret tilbage til åerne igen. Det kræver særlige tilladelser, udstyr og uddannelser for at måtte elektrofiske, her ligger et stort forarbejde og koordinering!  

 

Planen er lagt

I hverdagene elektrofisker folkene fra Fyns Laksefisk, mens frivillige fra flere sportsfiskerforeninger og Vandpleje Fyn, elektrofisker i weekenderne. 

Elfiskeriet startede i går, d. 25. oktober ved Å å i Assens kommune. Her mødte FGU – Fyns Laksefisk med et hold af deres elever, til årets første elfiskning. Der var MASSER af vand i åen, fra de sidste dages nedbør og ekstreme vandstand. Som følge af de store vandmængder i åen, var der også høje forventninger til opgangen af fisk. 

Der blev også fanget mange flotte fisk, dog er vi så tidligt på sæsonen, så der forventeligt var mange ”umodne fisk”, der endnu ikke var klar til at blive fragtet tilbage til Fyns Laks. KUN de fisk der er modne nok til at blive afstrøget kommer med til Fyns Laksefisk, da vi ønsker at forstyrre naturen mindst muligt. En tilføjelse til dette, så fanger vi dem typisk igen, om et par uger, når vi endnu engang besøger vandløbet.

 

Ugentlige opdateringer

Som mange kender det, vil vi ugentligt opdatere omkring vores opdagelser i de fynske vandløb. 

Frivillighedskoordinator, Søren Knabe vil i samarbejde med de lokale ildsjæle skrive en ugentlig update så det er bare med at følge med! 

Christian Thomsen