Facebook Youtube Instagram
20.03.2022

Bliv smoltvagt 2022 – Book dine vagter her!

BEMÆRK! Denne artikel er fra 2022 !
Har du det også sådan, at du gerne vil gøre noget godt for vores havørreder – men det måske kniber lidt med at få tid til at skovle gydegrus og køre trillebør? Ja, så er det faktisk nu, at du med god samvittighed kan være et kæmpe aktiv som smoltvagt. At du så ovenikøbet kan passe din vagt samtidig med du drikker kaffe og spiser en kage lyder næsten for godt til at være sandt – men det er det ikke!

 

Snart bliver den fynske havørredbestand øget betragteligt.

Hvert år udsætter Vandpleje Fyn, Fyns Laksefisk, og Havørred Fyn, ca. 450.000 ørredsmolt i åmundingerne på Fyn, Langeland, og Ærø. Ørredsmolten sættes ud for at ophjælpe fiskeriet, og for at ophjælpe ørredbestanden rundt om på Fyn og øerne. Ørrederne er meget sårbare den første tid efter en udsætning, og de har brug for at finde ud af hvad der er op, og ned, når de udsættes i den vilde natur. Med andre ord, så er fiskene et nemt bytte, og der er stor risiko for at mange ender deres dage, allerede inden livet i det fri for alvor er begyndt.
For ørredsmolten er det altså alfa og omega, at de får tid, fred, og ro til at vænne sig til de nye omgivelser. Fiskene har kort sagt behov for at ”nogen” passer på dem den første tid efter udsætningen. – og det er her du kommer ind i billedet!

Hvis du kan ofre 3 timer af din fritid – og vil hjælpe os som smoltvagt – så kan du med din blotte tilstedeværelse, og lidt viften med armene – sikre tusindvis af ørreders overlevelse, og på den måde gøre en kæmpe forskel for den fynske havørred.

Klik her for at blive smoltvagt

 

Hvad er en udsat smolt, og hvorfor skal de beskyttes?

Ørredsmoltene er 1 år gamle ørreder, som har fået fødselshjælp. Det er fisk som har levet deres første år i beskyttede omgivelser hos Fyns Laksefisk. Fiskene har vilde forældre, og de både ligner, og opfører sig efter kort tids tilvænning, ganske som deres brødre og søstre, der er vokset op i vandløbet.
Udsætningerne af ørredsmolt sker i nogenlunde samme periode som den naturligt fødte smolt trækker mod havet, og det betyder samtidig at det ikke kun er de udsatte fisk du som smoltvagt beskytter.
Uanset hvad, så skelner skarv, sæl og andre predatorer ikke. De æder løs af alle fisk hvis de får mulighed for det, og du kan være med til at sikre det ikke sker!

 

Hvilke predatorer skal holdes på afstand.

Skarv, sæl, hejrer og til dels måger er dygtige fiskere, og specielt skarven opdager lynhurtigt, hvis der er sat flere tusind smolt ud i en snæver å-munding. I åen har alle predatorer let spil og de kan hurtigt fange og æde en ekstrem stor andel af de udsatte fisk. Som et eksempel kan det nævnes, at en skarv uden problemer spiser 7-800 gram fisk om dagen hvis der er føde nok, og når en smolt vejer 30 – 40 gram, så forsvinder der altså en stor mængde fisk hvis en horde af skarver først slår sig løs.

Med dig som smoltvagt så sikrer vi at fuglene ikke får chancen. Du holder fugle og andre predatorer på afstand, og fugle og sæler må i stedet opsøge smolten længere til havs. Her fanger predatorerne også ørreder, men fiskens chance for at undslippe er LANGT større i det åbne vand end i en snæver å-munding.

 

 

Hvordan arbejder en smoltvagt?

Som smoltvagt er din opgave superenkel! Du skal møde på et aftalt tidspunkt og nyde livet og naturen ved en af åmundingerne, hvor der kort forinden er blevet sat smolt ud. Du skal pusle om de små og samtidig skræmme alle skarver (samt måger, sæler og fiskehejrer) væk fra området. Ofte er der ingen predatorer at se, men det betyder ikke, du kan holde fri. Smutter du hjem, så opdager fuglene det lynhurtigt. Du kan roligt regne med, at du er under evig observation – også uden du aner det.
Efter 3 timer er din vagt overstået, og du bliver afløst af en ny smoltvagt hvorefter du kan drage hjem, eller på fisketur, velvidende, at du faktisk har gjort en stor forskel, og sikret at der bliver flere havørreder til dig og alle andre langs de fynske kyster.

 

Klik her for at blive smoltvagt

 

Hvornår udsættes fiskene, og hvor kan du stå smoltvagt?

Fyns Laksefisk påbegynder udsætningerne mandag d. 4. april og de varer indtil fredag d. 8.april. Der udsættes ørredsmolt i rigtigt mange vandløb rundt omkring på Fyn, men det er ikke alle vandløb der dækkes af vagter. Vi har valgt de vandløb, hvor de fysiske forhold gør det svært at være smolt, og de steder der udsættes flest fisk. Vi har naturligvis også valgt steder vi på forhånd ved kan være plaget af skarv og andre predatorer.

Vi har således prioriteret i vandløbene og valgt dem der har mest gavn af din indsats. Du kan derfor hjælpe til ved et – men meget gerne ved flere – af nedenstående vandløb:

Stor Å – udløb i Båring Vig
Google maps: https://goo.gl/maps/La7uwL2aBJhBSP519

Kragelund Møllebæk – Udløb Nordfyn – ved Jersore/Æbelø
Google maps: https://goo.gl/maps/PVKPDDZdesGJzPUf6

Odense Å – Udløb i Odense Fjord
Google maps: https://goo.gl/maps/81equvvSapDNGeni8

Vejle Bæk – Udløb ved Kerteminde vandskiklub i Kertinge Nord
Google maps: https://goo.gl/maps/BYH5FnSG2NHPzptk9

Kavslunde Å – Udløb syd for Kerteminde.
Google maps: https://goo.gl/maps/99PT9R1PScWK6ETbA

Kongshøj Å – Udløb i Storebælt ved Bøsørevej
Google maps: https://goo.gl/maps/2nNPTefJrcaMyyt7A

Tange Å – Udløb i Storebælt. Nord for Lundeborg
Google maps: https://goo.gl/maps/L7pCY33jQqvfY7JR6

Syltemade Å – Ballen Havn mellem Svendborg og Fåborg.
Google maps: https://goo.gl/maps/PkjU7GozMKsRSVSz6

Hundstrup Å – Udløb i bunden af Nakkebølle Fjord
Google maps: https://goo.gl/maps/Uz18Surps5WaeHQK6

Stensgård Møllebæk – Udløb i Helnæsbugten syd for Faldsled.
Google maps: https://goo.gl/maps/NMbJbJEDyacMG7NR7

Haarby Å – Udløb i Helnæsbugten.
Google maps: https://goo.gl/maps/TxbJ6QjK35Ai1oKg9

Åå – Å strandvej. Udløb nord for Helnæs
Google maps: https://goo.gl/maps/9vvJKenzSJT4XJar7

Puge Mølle Å – Udløb i Lillebælt nord for Assens
Google maps: https://goo.gl/maps/DVfR8hkihEYePB156

Viby Å – Udløb i Gamborg Fjord ved Svinø.
Google maps: https://goo.gl/maps/WsFLFXoMnHRiLupz8

Lindelse Havbølle – Langeland
Google maps: https://goo.gl/maps/5rwpjXqNpXg7PgJfA

Afløb ved Vejlen – Langeland
Google maps: https://goo.gl/maps/CrdXLQmuPfoSMCDs9

Fiskene udsættes ofte på sidste vejbro inden havet. Du kan mere præcist se hvor åerne har udløb via ørredkortet.dk og er du i tvivl om hvor du skal stå vagt, så tøv ikke med at kontakte mig på skn@destinationfyn.dk

 

Klik her for at blive smoltvagt

 

Hvordan tilmelder du dig, og hvordan booker du din vagt?

Ligesom sidste år har vi valgt at bruge et online bookingsystem, som gør det mega nemt for dig at booke dine tider og her kommer en kort forklaring:

1. Du skal blot klikke på knappen nedenfor og oprette dig som bruger. Du skal første indtaste din e-mailadresse og et selvvalgt kodeord, herefter skal du bekræfte dine personlige oplysninger med navn og mobilnummer. Husk at sætte flueben ved “Smoltvagt“, så du indgår i vagtplanen.

2. Herefter vælger du vagtplan for den å, hvor du gerne vil være smoltvagt. Så vælger du den vagt, som passer dig og du må meget, meget gerne tage flere vagter! Hvis der allerede står et navn på vagten, så er det fordi, den allerede er booket. Står der “Ledig vagt”, ja så er det fordi vagten er ledig og du kan tage vagten ved at klikke på “Tag Vagt”
Vi ser gerne, at I prioriterer de tidlige morgenvagter, da det oftest er her skarven er mest på dupperne.

Vi krydser fingre for at alle tider bliver booket, men de helt tidlige morgentimer og tiderne nærmest udsætningstidspunktet er de absolut vigtigste.

Herefter er det blot at køre ud til din plads på dit valgte tidspunkt. Forhåbentlig møder du her den smoltvagt, du skal afløse. Husk udsætningerne forgår altid så tæt på mundingen som muligt, og det er også her du skal skræmme skarv og andre predatorer væk.

Dine tre vagttimer kan du bruge, som du lyster. Måske vil du lytte til radio, høre en podcast, læse en bog, fotografere naturen omkring dig, eller noget helt fjerde? Dog må du ikke glemme at være meget opmærksom og holde fiskespisende fugle og andre predatorer væk via klap, råb, eller måske en skarvskræmme dans. Tag gerne hunden, kæresten og ungerne og med.

 

Og hvad får du så ud af at være smoltvagt?

Som smoltvagt er du med til at sikre, at det frivillige arbejde de fynske sportsfiskere og Fyns laksefisk har gjort forud for dig, rent faktisk giver mening. Der er brugt ufatteligt mange timer og ressourcer på at opdrætte og opfostre de små ørreder, og din indsats kan sikre, at det hele er umagen værd. Med din tilstedeværelse kan du holde skarv, hejre og sæler på behørig afstand af de nyligt udsatte smolt, så de får tid og mulighed for at vænne sig til deres nye omgivelser.

Skarvvagt er frivilligt arbejde, der lønner sig. Din løn består af flere havørreder langs de fynske kyster til dig. Red en smolt fra skarven og mød den igen en dag på kysten om 2 – 3 år så skal du bare se et afkast dine 3 timer har givet.

Som en ekstra bonus, så har en række forskellige sponsorer i år vagt at donere en overflod af flotte præmier som vi trækker lod om blandt alle jer, der tager en eller flere vagter – og reglerne er ganske simple. For hver vagt du gennemfører, får du et lod i lodtrækningspuljen.
Men ikke nok med det. For ligesom sidste år, så giver Go-Fishing’s Havørredpulje en special Havørredskum øl for hver smoltvagt du påtager dig. Så mange vagter giver godt med lodder i hatten, og dejlige specialøl i køleskabet!

 

Her følger de sponsorer og lodtrækningspræmier der er i med i hatten!

Hovedsponsor – Hauge Smedje: Gavekort på 5000. kr. til Go-Fishing

Fiskeri & Natur: Gavekort værdi. 1000.- kr. 

Odense Jagt & Fritid: Gavekort værdi 1000.- kr.

Michaels Jagt & Fiskeri: Gavekort værdi 1000.- kr.

Go Fishing: Spinnesæt. Savage Gear Veribus stang + Penn Pursuit hjul   Værdi ca. 1400,- kr.

Daiwa:  Fuego LT2500 spinnehjul værdi ca. 950,- kr.

2BIZ:  En Lawson 9, 7 – 20 gram kystspinnestang.  værdi ca. 950,- kr.

Splash DK Et Illex havørred blink/wobler sortiment. Værdi ca. 500,- kr.

Denmark Fishing Outdoor Lodge: En romantisk 3 retters Italiensk middag for dig og din fiskebuddy!

Bemærk! Når du tilmelder dig smoltvagten via Smartplan accepterer du samtidig at vi må offentliggøre dit navn hvis du vinder en af lodtrækningspræmierne. Du accepterer ligeledes at vi må bruge evt. fotos af dig på vagten i forbindelse med omtale af Havørred Fyn og smoltvagterne.

 

Klik her for at blive smoltvagt

Søren Knabe