Har du undret dig over at der lige netop nu er lidt småt med fisk på kysten, ja så er der faktisk en rigtig god grund. Mange fisk er lige nu på leg i åerne og de er allerede i fuld gang med at gyde. At se havørreder på leg er en stor oplevelse, og det er faktisk slet ikke så svært når man først ved hvor man skal lede. Måske var det en ide at tage familien med på tur til dit lokale vandløb i den kommende weekend, for chancerne for at se gydende ørreder bliver ikke større end lige netop nu!
Her på Fyn er vi begunstiget med en overflod af ørredførende vandløb, og uanset hvor man bor, så skal man ikke køre langt for at komme til et lille dejligt vandløb fyldt med ørreder. I løbet af året huser mange af disse vandløb ørreder i den mindre kaliber, men her i november trækker store havørreder langt op i selv de mindste bække for at gyde.
Ørreden er ikke særlig kræsen når den vælger gydepladser. Den har dog enkelte strenge krav som skal være opfyldt inden den begynder sin gydegravning. Vandløbsbunden skal være stenfyldt og stenene må hverken være for store eller for små, og så har den brug for en vis vandhastighed så gydebanken automatisk renholdes fra sand. Sandet er nemlig de befrugtede ørredægs største fjende, da de kvæles hvis sandet lægger sig i gydegruben. Havørreden gyder gerne i store vandløb som eksempelvis Odense å, men den foretrækker små bække med lav vandstand og hurtigt strømmende vand, hvilket er ideelt for os som gerne vil ud at have en på opleveren.
Artiklen fortsætter efter videoen
Her finder du fiskene
Når du skal finde ørredernes gydebanker, så skal du fokusere på lavtvandede stryg hvor vandstrømmen rifler overfladen. Det er her vandløbet har det rette fald og det er her vandhastigheden er præcis kraftig nok til at skylle sand væk fra gydebanken. Vær opmærksom på toppen af banken, eller nakken, som den også kaldes, for det er her vandstrømmen koncentreres og det er her ørreden graver gruben til sine æg. Kig efter de områder hvor stenmaterialet er lyst og ”friskt”, for lyse sten er tegn på gydegravning.
Ser du en fisk, så er der ofte flere
Når du finder dine gydebanker, så er det ikke sikkert du ser fiskene lige med det samme. Ørrederne benytter nemlig gerne flere gydebanker for at sprede sit afkom og hunnerne graver og gyder gerne flere gruber for at øge succesraten. Når en gydebanke er brugt, så flytter fiskene sig videre til den næste. Hannerne følger ofte hunnerne, og der står meget tit mange hanner om en hun. Oftest domineres gydebanken af den største og flotteste fyr, som majestætisk jager alle de andre hanner væk fra hunnen. Men det varer kun indtil hunnen gyder sine æg, så kommer de øvrige hanner strygende ind fra alle sider for at deltage i agten. Når gydningen er overstået, fordufter hunnerne, men hannerne bliver gerne lidt længere. Det kunne jo være der kom endnu en rognfyldt hun forbi.
Take it easy
Når du har fundet fiskene, eller gydebankerne, så er det en god ide at bevæge sig meget langsomt hen mod gydebanken. Fiskene er nemme at skræmme når de står på det lave vand, men holder man afstand og undlader at trampe i brinken, så kan man stå længe og nyde synet. Det er ofte en god ide at snige sig ind til vandløbet, også selv om det måske ser lidt mærkeligt ud. Fiskene kan være svære at se, men pludselig får man øje på flere fisk selv om man i første omgang kun havde øje for en enkelt. Det bedste råd er altså – Hold dig skjult, og bevæg dig langsomt uden pludselige bevægelser.
Rigtig god fornøjelse ved dit lille lokale vandløb!