Facebook Youtube Instagram

Spørgsmål og svar

Har du spørgsmål som du ikke har fundet svar på her på hjemmesiden er du meget velkommen til at skrive til os. Benyt dig af nedenstående formular og vi vil forsøge at finde et svar på dit spørgsmål så hurtigt som muligt.

Nederst på siden kan du se svar på nogle af de typisk stillede spørgsmål.

    Dit navn

    Din e-mail

    Dit spørgsmål

    Spørgsmål og svar

    1. Hvad er mindstemålet for havørreder langs kysten?

      Mindstemålet er 40 cm.
      Odense Fjord er en undtagelse, i det at mindstemålet her er 45 cm.

    2. Hvad er et fisketegn?

      Hvis du er mellem 18 og 65 år, skal du have fisketegn for at dyrke lystfiskeri i Danmark. Pengene fra fisketegnet går til udsætning af fisk og til forskning. Fisketegnet kan købes på posthuset eller på nettet. Husk altid at medbringe det under fiskeri. Fisketegn købes på: www.fisketegn.dk

    3. Hvad er de særlige regler i Odense Fjord?

      Odense Fjord er en sand magnet for mange af de tusinder af havørreder, som hvert år skal op i de fynske åer for at gyde, og som vandrer ud i havet igen, når bryllupsrejsen er ovre. Tidligere var det helt lovligt for erhvervs- og bierhvervsfiskere at opsætte kilometervis af garn i fjorden, hvilket gjorde det til et rent forhindringsløb for havørreden at vandre til og fra åerne. Dette er fortid nu. Et nyt regelsæt, Odense Fjordfredningen – fra 2014, har givet havørreden en særlig status i Odense Fjord. Det betyder, at den indre del af Odense Fjord, Inderfjorden, skal være fuldstændig fri for garn 5½ måned af året: Fra 1. december til 15. maj. I den resterende tid må der kun fiskes med ruser og særlige skrubbegarn, som er designet til primært at fange fladfisk. For lystfiskere gælder, at fiskeri i Inderfjorden ikke er tilladt fra 1. oktober til og med 1. fredag i marts. Yderligere gælder i hele Odense Fjord, at mindstemålet for havørred er 45 centimeter. Det vil sige 5 centimeter længere end de 40 centimeter, som ellers gælder langs de danske kyster. Alt sammen betyder det, at flere havørreder overlever og kan vokse sig store, hvilket både bidrager til robuste havørredstammer og et fornemt havørredfiskeri i og uden for fjorden.

    4. Hvad er et fredningsbælte?

      Der er fredningsbælter omkring mange åer og bækkes udløb i hav og fjord. Her må hverken fiskes med stang eller garn, fordi havørreden skal kunne vandre frit til og fra vandløbene i forbindelse med gydningen. I de fleste tilfælde må der ikke fiskes i en afstand af 500 meter langs kysten til begge sider fra vandløbets udmunding i havet. Er åen bredere end to meter, gælder fredningen hele året. Er udmundingen mindre end to meter bred, gælder fredningsbæltet kun i perioden 16. september til 15. marts.

    5. Hvad er havørredens fredningstid?

      I havet må havørreden fiskes året rundt, men farvede fisk, altså fisk i gydedragt, skal straks og så nænsomt som muligt genudsættes i periodenfra og med 16. november til og med 15. januar. I denne periode må man altså fra kysten kun hjemtage sølvblanke havørreder med løse skæl.