Facebook Youtube Instagram
08.07.2021

Smoltvagter – en vigtig brik i succesfulde udsætninger

Martin Porsborg Hemrich

mphem@destinationfyn.dk
Havørred Fyn havørreder smolt udsætninger fyn ærø langeland sea trout brown meerforelle zeeforel Havsöring sjøørret

Hvert år i løbet af april måned, bliver der sat flere hundredetusinde havørredsmolt ud i de fynske vandløb. Havørred Fyn finansierer produktionen, men det er Fyns Laksefisk der faciliterer opdrættet og de står også for udsætningen af de små babyørreder.
Havørreden har, ligesom andre dyr i den danske natur, en række ”fjender”, hvis eneste interesse er at gøre fisken til det næste måltid mad. Skarv og måger er især hårde ved de ny udsatte fisk og så er de desværre også effektive, når de søger føde. Ørrederne har flere steder brug for lidt beskyttelse, inden de kan klare sig på egen finne.  På Fyn har vi heldigvis en stor gruppe frivillige lystfiskere og ildsjæle, der gerne træder til, når fiskene har brug for hjælp. Til hverdag hedder de Bent, Lise eller noget helt tredje, men når de hjælper ørrederne, bliver de kaldt for Smoltvagter!

Linda Bollerup Høgh, fiskemester hos Fyns Laksefisk i færd med at sætte fisk ud i et mindre vandløb midt i Svendborg

De frivillige viser vejen!

Der blev taget og afholdt 150 (!) vagter i løbet af udsætningerne på Fyn og øerne i 2021 og det er med sikkerhed en ny rekord. Smoltene har aldrig oplevet en større beskyttelse og vigtigheden er høj.
Fiskegrejsbutikken Go-fishing stod for praktikken, hvor det tidligere har været Vandpleje Fyn. Udover en ihærdig markedsføring på både Facebook og i deres butik i Odense, havde de et online vagtplansværktøj, der gjorde planlægningen en hel del nemmere. Udover markedsføringen af at gøre en forskel for de fynske havørreder, så udlovede indehaveren af butikken en havørred-øl til alle, for hver vagt man havde taget.  Om øllene fra Go-fishing var afgørende for nogle af de deltagende skal vi lade være usagt, men det har været en imponerende tilslutning, som forhåbentligt fortsætter de næste mange år.

De fire nye øl under navnet Havørredskum fra Midtfyns Bryghus kan købes i Go-fishing

Hvad er en smoltvagt?
Lige når de små havørreder bliver sat ud er de ekstra sårbare og ubeskyttede fra rovdyr. Især fugle som skarv og måger kan fange og spise mange af de udsatte fisk. Ved at stå som vagt og våge over udsætningsområdet i tre timer om morgenen og tre timer om aftenen, har fuglene haft sværere ved at jage, mens smoltenes overlevelsesrate er steget betydeligt. Smoltvagternes fornemmeste opgave er deres tilstedeværelse og ellers lave lidt små-larm, hvis fuglene kommer for tæt på. Det har en fremragende effekt, det mindsker dødeligheden betydeligt og det bedste er, at fuglene heller ikke lide overlast.   

Bliv smoltvagt sammen med ligesindede lystfiskere!

Hvis du synes det lyder spændende og meningsfyldt at ofre tre timer som smoltvagt, så skal du melde dig til næste år. Du hjælper med at sikre fiskenes overlevelseschancer og derved et bedre fiskeri på de fynske kyster. Hvad end du er lystfisker, naturelsker eller noget helt tredje, så er der brug for smoltvagter og der er brug for dig! Følg med her på siden eller hos Vandpleje Fyn til næste år.

Knæk & Bræk derude på de fynske kyster

Martin Porsborg Hemrich