Facebook Youtube Instagram
20.12.2021

Alle æg er i hus! – Opdatering på det fynske elfiskeri. Uge 50.

Det har trukket lidt ud med den sidste og afsluttende beretning fra det fynske elfiskeri, men det er der en rigtig god grund til. Afstrygningerne her nemlig været lidt af et waiting game her på det sidste, ikke desto mindre er det en utrolig dejlig fornemmelse at kunne meddele, at vi i den forgangne uge nåede det ønskede antal liter af befrugtede æg. Æg som i skrivende stund, ligger godt, mørkt, og trygt, i klækkebakkerne på Fyns Laksefisk.

 

Da sidste opdatering blev udsendt (start uge 48), var der helt præcist afstrøget 48 liter. Målet på 60 liter var derfor indenfor overkommelig rækkevidde, og vi havde en klar forhåbning om, at være færdige med elfiskeri og strygning i begyndelsen af december. Men nu er det jo sådan, at det er helt op til fiskene hvornår vi er færdige med at stryge, og derfor måtte vi altså vente lidt længere tid end vi lige havde regnet med. Faktisk, så var det som om modningen gik i stå efter strygningerne i uge 48, og det affødte naturligvis en vis bekymring for hvor vidt de sidste fisk ”på lager” ikke ville modne helt op så de kunne stryges.

Efter en ”tam” og lettere skuffende afstrygning mandag d. 6/12 besluttede Fyns Laksefisk sig for at pakke elfiske grejet og tage på et par ekstra ture. Dels skulle man indhente lidt supplerende hanner, men målet var naturligvis også a at finde de ekstra hunner der skulle bringe os helt i frem til målstregen. Og set i lyset af der var faldet en del nedbør, og lufttemperaturen var droppet ned omkring frysepunktet, så var det ikke en dum ide. Ofte har ture i december vist sig formålsløse, så det var spændende at se om der i det hele taget var noget at komme efter i december?

Linda beretter her fra det der skulle vise sig at blive årets sidste ture…

Artiklen fortsætter efter billedet.

Flotte havørred æg i forskellige nuancer

Tirsdag d. 7. dec. Vejstrup å – Fyns Laksefisk. Sæsonens bedste tur i Vejstrup å. Der var helt klart kommet et nyt træk af havørreder op i Vejstrup å. Ekstra vand og faldende temperatur havde sandsynligvis fået nye havørreder til at søge op. Faktisk lod vi en del nye og ikke strygeklare hunner blive i åen og hjemtog kun 11 hunner og ni hanner.

Onsdag d. 8. dec. Åå – Fyns Laksefisk. Vi var spændte på, hvor mange fisk der stod på den yderste strækning, hvor vi ofte finder mange fisk. Men naturen ville det anderledes. Der var simpelthen aaaalt for meget vand i åen og det var ikke muligt at elfiske på den yderste strækning. Vi måtte derfor søge længere op i åen, hvor vi, ligesom i Vejstrup å, fandt nye friske havørreder, der var kommet op for at gyde. Præcis som i Vejstrup å, efterlod vi væsentlig flere fisk, end vi tog med tilbage til lakseriet.

Alt i alt var det spændende at være ude at elfiske senere, end vi plejer. Det bar tydeligt præg af, at der kommer nye optræk af fisk på leg. Naturen indretter sig ikke efter kalenderen eller juleferien!

Efter de 2 succesfulde ture var der med spænding set frem mod strygningen mandag d. 13/12, og det skulle hurtigt vise sig at der denne gang var betydeligt flere fisk som kunne stryges, og heldigvis var der lige akkurat nok fisk til at bringe os over målstregen. Desværre er der lidt malurt i bægeret, for hverken region Odense Fjord eller region Østfyn kom helt i mål med det ønskede antal æg. Begge disse regioner får derfor en mindre supplering af æg fra Vestfyn, men det tager ikke særligt meget af glæden fra vi nu endelig er i mål.

Status opgjort mandag d. 13. december: Samlet set er der afstrøget 61,9 liter, fordelt på 11,5 liter fra Odense Fjord. 17,3 liter fra Østfyn, og 33,1 liter fra Vestfyn.

Med dette resultat er elfiskeriet derfor overstået for i år, og på vegne af Havørred Fyn og Fyns Laksefisk vil jeg gerne takke alle jer der på den ene eller den anden måde har bidraget til vores elfiskeri. Tak til Vandpleje Fyn og de trofaste elfiskende klubber, og tak til hver og en, som har ofret en dag – eller ligefrem mange dage – på at bidrage til projektet. Jeres hjælp er helt uvurderlig, og uden jer var det fynske fiskeri ikke det samme. I bærer om nogen smoltudsætningerne på jeres skuldre.

Med ønsket om en glædelig jul og godt nytår.

Søren Knabe