Facebook Youtube Instagram

Nyhedsliste

RSS feed

Aflysning af Odense å og Fjord Premieren

01.03.2018

Hej Lystfiskere.

Vi har nu, fra Odense Å Sammenslutningen og vore sponsorer’s side, brugt lang tid på at glæde os, og Jer, til vores alle sammens Odense Å og Fjord Premiere, som skulle løbe af stablen den 3. marts 2018.
Grundet de seneste vejrudviklinger, samt kommende udsigter, har vi dog desværre valgt at aflyse Odense Å og Fjord Premieren den 3. marts, grundet dette: Vi kan ikke forsvare evt. genudsætning af fisk, der har været i kontakt med frysende luft (deres øjne vil blive ødelagte, gæller og fedtlag vil blive skadet), samt selvfølgelig sikkerheden for Fru. og Hr. Danmark samt Deres børn ved det isbelagte vand.
Vi åbner dog for fiskeri allerede den 3. marts, i stedet for den 4., og lystfiskerre kan fiske både på Premierekortet (og Statskortet) samt de “normale” medlemskort fra foreningerne under Odense ÅSammenslutninge (og Statskortet).
Uanset hvad, så vil vi i Odense Å Sammenslutningen, mødes omkring afholdelse af en forsinket “premiere / konkurrence”, men alle indehavere af Premiere Kort kan enten vælge at få disse refunderet i den butik, de er købt, eller gemme dem til evt. forsinket “premiere” eller til næste år. Vi vil sørge for at de er gyldige.
Med dette håber vi på Jeres forståelse, og endnu en gang; Vi gør det for Jeres og Fiskenes skyld.

Knæk og bræk,
Dan Nielsen
Formand, Odense Å Sammenslutningen

 

TBC - winther

Ny Marketingkoordinator

06.02.2018

 

Havørred Fyn har pr. 1. februar 2018 ansat Martin Porsborg Hemrich som ny marketingkoordinator. Martin er uddannet serviceøkonom med speciale i lystfiskerturisme, som han efterfølgende har suppleret med en PBA i International handel og markedsføring.

Martin har endvidere praktisk erfaring med salg, marketing og kunderådgivning fra EWII, samt været marketingspraktikant ved Danmarks Sportsfiskerforbund. Når man dertil lægger, at Martin har stor passion for og mange års erfaring som sportsfisker med rødder i trekantområdet, så har vi fået en person med lige det mix af knowhow og passion, som bliver en helstøbt markedsføringskoordinator for Havørred Fyn.

Vi ønsker Martin velkommen i sekretariatet, og ønsker ham knæk og bræk.

/Jan

 

Havørred fyn opdatering

C&R: Bæredygtigt fynsk havørredfiskeri

10.10.2017

 

Regnestykket er simpelt: En genudsat havørred er en havørred mere, som potentielt kan formere sig her i efteråret. På Fyn, Langeland og Ærø har vi mange havørreder: Nogle er små og andre er store – men for 25 år siden havde vi stort set ingen. (Er der nogen som stadigt kan huske dét?)

Der er vel næppe nogen sportsfiskere som er uenige i, at vi på Fyn og øerne gerne vil have endnu flere og større havørreder. Helt enkelt er det, at hvis du vil fange flere (og større!) havørreder – og det vil du vel? – ja, så skal du også genudsætte flere.

Det er bestemt intet forkert i, at tage en egnet havørred med hjem, men vi opfordrer til, at man genudsætter fisk som især har høj værdi for bestandens reproduktion. Her er navnlig de store havørred (-hunner) helt uvurderlige nu i efteråret.

Alene et frivilligt og selvpålagt mindstemål over de gældende 40 cm. vil betyde, at flere havørreder bliver større. Derved gør man sit bedste til, at en fuldt kønsmoden havørred gives mulighed for at gyde mindst en gang. Dét giver flere fynske fisk!

Opdater dig på DTU Aqua og Havørred Fyns anbefalinger til skånsom genudsætning på http://seatrout.dk/baeredygtigt-havoerredfiskeri/

K&B derude i efterårsvejret

genudsætning havørredfiskeri havørred fyn seatrout sea trout meerforerlle

Fy Fan! Den är ju Skitstor!

18.09.2017

 

Sveriges mest populære livsstilsprogram Fiske-Feber var i foråret på Fyn for at fiske havørreder. Værten Claes ”Svartzonker” Claesson kendes af mange som Sveriges fiske-guru, og han havde inviteret en særlig gæst med til Fyn: Agneta Sjödin er hele Sveriges TV-darling – og desuden en fuldkommen uerfaren havørredfisker..

ff88

Derfor var det højt spil for TV-crewet på 8 personer, at ville både filme, fange og tilberede vores fynske nationalfisk på kun få dage.  Der var meget på spil for både Svartzonker, Agneta og Havørred Fyn, da Fiske-Feber i sidste sæson også forsøgte sig med havørreder på svenske Gotland. Resultatet på Gotland blev, at værten og gæsten fangede… 0 havørreder.

fiskefeber2

Anderledes godt gik det her på Fyn. Allerede på sin 2. dag som havørredfisker fik Agneta Sjödin landet to pæne fisk – og tilmed også Svartzonkers stang, som midt i alt tumulten var forsvundet ud i bølgen blå.

Dét blev alt sammen til et 40-mins. program, som du kan se gratis online, da det blev sendt på svensk TV i går.

fiskefeber4 fiskefeber3

Dansk Center for Kyst- & Lystfiskerturisme – på Fyn

23.08.2017

(opdateret 30.8.)

I morgens kom Assens borgmester, Søren Steen Andersen (V) og MF Jane Heitmann (V) med en stor nyhed for fynsk Lystfiskeri: Et dansk Center for Kyst og Lysterfiskeri – på Fyn. De har taget initiativ til projektet og tilmed fået det på finansloven for 2018. Her er der afsat et budget på 32 mio. kr. over de næste fire år til projektet.

DR P4 Fyn deltog de to initiativtagere samt Havørred Fyn og Danmarks Naturfredningsforening i nyhederne i morges ml. kl 07:15 til 08:15. Her fortalte de to politikere, at centeret vil skulle formidle de unikke muligheder om lystfiskeri, som vi har på Fyn og øerne. Ligeledes skal centeret bidrage til, at styrke Fyns førende position inden for sportsfiskeri, som vil bidrage til at gøre Fyn og øerne en endnu bedre destination for alle lystfiskere.

Derfor bliver det meget spændende at følge arbejdet med finansloven her i løbet efteråret, da planerne står og falder med denne.

havørred Fyn sea trout catch and release C&R meerforelle Fyn sea run rown trout seatroutfyn

Hos Havørred Fyn er vi positive over de ambitiøse planer og gode nyhed. Havørred Fyns ’’grundprodukt’’ er jo havørreden, og vi bruger vores ressourcer på at restaurere ørredvandløbene på Fyn, Ærø og Langeland samt udsætte smolt til at ophjælpe en bæredygtig og selvreproducerede bestand af fynske havørreder. Det har vi gjort siden 1990, og mere end 300 spærringer er nu fjernet og der er åbnet op for mere end 500 km lokale vandløb, hvor havørreden i dag kan gyde. Ligeledes udfører de frivillige lystfiskere i Vandpleje Fyn også et stort arbejde med restaurering af vandløb og udlægning af gydegrus. Derfor er havørredfiskeriet på Fyn helt unikt godt. Vi har et solidt ’grundprodukt’ – det er så godt, at mange fynboer fisker havørreder og som bekendt rejser også mange turister til Fyn og øerne for at fiske havørreder. Det betyder, at Havørred Fyns hidtidige arbejde genererer:

  • Mere end 55.000 årlige overnatninger fra havørredfiskende gæster alene.
  • En lokal meromsætning på knap. 60 mio. kr.
  • 38 skabte fuldtidsstillinger uden for projektet (afledt af fynsk havørred-lystfiskerturisme)

Dét er en helt unik Fynsk præstation, som andre lystfiskere og lystfisker-destinationer ser på med misundelse. Men på Fyn kan vi godt blive bedre, og det nytter ikke at hvile på laurbærrene. Grundproduktet skal selvfølgelig være her. Det er det – og det kan blive bedre. Vi kan få flere og større havørreder på Fyn og øerne. Det er vejen frem. Derfor er en hensigtsmæssig og bæredygtig forvaltning af havørrederne afgørende for, at først fiskeriet og dernæst resultaterne er gode. Som en del af en god formidling, service og samlingssted for alle lystfiskere, vil et Dansk Center for Kyst- og Lystfiskerturisme være en stort løft i den rigtige retning. Kan centeret tilmed rumme et videnscenter omkring havørreden og forvaltningen af bestanden, vil vi have et endnu bedre grundlag at bygge videre på – frem mod et bedre sportsfiskeri og bedre natur til gavn og glæde for både fynboer, lystfiskere, turister og fynsk erhverv.

Læs mere fra nyhederne her i  Fyens Stiftstidende, hvor bl.a. borgmesteren, Denmark Fishing & Outdoor Lodge og Helnæs Lokalrådsformand udtaler sig. Ligeledes er Vandpleje Fyn og Havørred Fyn på banen, og DSF roser initiativet ligesom en lokal byrådskadidat.

TV2 d. 23.8.17. har bl.a. talt med lokale kystfiskere om emnet og sendte et nyhedsindslag i aftes.

Dank Kyst- og Lystfiskercenter.

Fordelingspolitik på programmet

14.08.2017

 

Som det nogle gange hænder, er snakken om fisk og fiskeri mellem lystfiskere og undervandsjægere genoptaget her i weekenden. TV2 Fyn har lavet et nyhedsindslag om emnet, som sendtes lørdag d. 12. august.

Glædeligvis er det første, som både lystfiskere og undervandsjægere dog er enige om, at Fyn og øerne er et af de bedste steder at opsøge havørreden. Men som det pointeres af Danmarks Sportsfiskerforbund, er det reelle omfang af undervandsjagten ukendt (altså selve metodens udtag af havørreder).

Uanset hvilken holdning man må have til emnet, så er både undervandsjægere og lystfiskere enige om, at en kommende lovgivning og regulering på området, bør gælde for alle parter. Dét er også den bedste forudsætning for, at vi fremover kan have en endnu mere bæredygtig forvaltning af vores fynske nationalfisk – og alle de andre arter i øvrigt.

Her kan det, som det også foreslås af flere parter, være en løsning med en fremtidig fælles bag-limit og evt. såkaldt største- og mindstemål. En sådan løsning sås udført på Bornholm sidste år, da det var tid til en revidering af fredningsbekendtgørelsen for solskinsøen. Løsningen der tog for øvrigt sit afsæt i den ”fynske model” eller ”Odense-modellen”, som så dagens lys ved revisionen af de fynske fredningsbestemmelser for et par år tilbage.

havørred UV jagt undervandsjagt fiskeri FynFra Havørred Fyns side er opfattelsen, at emnet (altså en revision af regler og love) er et fordelingspolitisk spørgsmål, som derfor afgøres af politikerne. Her må sigtet være, som det også hidtil har været på Fyn og øerne, at der tilstræbes en bæredygtig forvaltning af havørrederne.

/sek.

Ny å til ørrederne: 1 km af Mølleåen restaureret

27.06.2017

 

På Nordfyn, lidt nordøst for Morud, har Tværskov Mølleå længe haft et problem. Eller rettere sagt: Havørrederne har haft et problem – lige præcist ved spærringen på Tværskovvej, hvor den gamle mølle og møllesø har været et stop for al migration op og ned i systemet. Ikke kun gydefisk og smolt havde et problem, men også al andet liv i åen (både fisk, dyr og planter) som bevæger sig op og ned i åløbet.

Sammen med Sværup Mølleå løber åen til Stavis Å, som har en ikke ubetydelig opgang af gydefisk. Potentialet omkring Tværskov var derfor til at få øje på for Nordfyns Kommune og Havørred Fyn. Det viser sig nemlig ofte, at når en spærring omlægges til egnet gydestræk, så kvitterer havørrederne ikke alene med gydninger netop dér, men antallet af gydninger og yngel øges også både op- og nedstrøms for strækket. Interessant, ikke?

Problemet er nu fortid: Nordfyns Kommune har med støtte fra Havørred Fyn realiseret et stort restaureringsprojekt. Tværskov Mølleå er nu ført i et nyt løb uden om spærringerne og er blevet knap 1 km. længere.

 

havørred fyn sea trout meerforelle vandløb restaurerring sjørret mefo zeeforel

Projektområdet ved Tværskov Mølleå, som det så ud tidligere: Åen var spærret og udrettet omkring skoven, gården og Tværskovvej.

 

havørred fyn tværskov sea trout vandløb restaurering sjøørret havsöring mefoi meerforelle

Projektområdet efter restaurering: Gården og møllesøen ligger smukt som de altid har gjort. Men Tværskov Mølleå er nu gjort 964 m. længere og ført uden om de tidligere spærringer. Åen er lagt i et naturligt forløb nord, øst og syd om det gamle løb, som er markeret med rød. Luftfotoet er fra foråret og området er nu vokset til igen.

Projektet har kostet godt 1.5 mio. kr. i alt. De fynske kommuner, som er medlem af Havørred Fyn, kan ansøge Havørred Fyn om økonomisk støtte til de restaureringsprojekter, som kommer havørrederne til gode. Havørred Fyn kan støtte med op til 80% af udgifterne, og har i tilfældet her betalt 1.272.000 kr. til restaureringen af Tværskov Mølleå.

Havørred Fyn giver i gennemsnit tilsagn til et restaureringsprojekt hver måned, året rundt, år efter år, til både stort og småt – så længe de indkomme ansøgninger bidrager til at ophjælpe bestanden af fynske havørreder.

havørred fyn ærø langeland sea trout fyn vandløb restaurering gydning spawning redds

Humlen ved det hele: Havørrederne gyder. Sådan forventes det at tingene udspiller sig i det ’nye’ vandløb til vinter. Foto: Jonas Høholt.

Fynsk fiske-lodge vinder årets initiativpris

22.06.2017

 

Denmark Fishing Lodge på Helnæs har vundet Fynske Banks Initiativpris. Omar og Valentina, som nu har drevet fiskelodgen i fire år, modtager prisen og tilhørende 25.000 kr. med bl.a. begrundelse i ”ejernes store engagement og evne til at tiltrække lystfiskere fra hele verden” og at de kommer med en unik forretningsidé, som der ikke er ret mange der har tænkt over, lyder det fra Søren Thomsen, filialdirektør Fynske Bank Assens.

havørred fyn seatrout denmark fishing lodge fyn

 

Fiskelodgen ligger kun 200 m. fra vandet på Helnæs, tæt på flere sublime fiskepladser. Lodgen er specialiseret i at agere vært for tilrejsende havørred-turister, som kommer til Fyn, Ærø og Langeland for at fiske efter vores fynske nationalfisk. Og sportsfiskerturister har særlige behov og krav til deres indkvartering og værter. Dét ved vi hos Havørred Fyn og dét ved de hos Denmark Fishing Lodge, hvor Omar selv er lidenskabelig sportsfisker og fiskeguide. Derfor byder lodgen også på – foruden en fuldt udstyret italiensk restaurant – morgenmad og aftensmad på skæve tidspunkter, madpakkeservice, et wading-room til opbevaring og tørring af fiskegrej, de har egen fiskegrejbutik på logen, udlejning af kajakker og belly-boats, fiskebåde, en lounge til fluebinding og 12 sengepladser specielt indrettet til lystfiskere. At værten selv er blandt områdets skrappeste havørredfiskere gør også, at man altid kan få behørigt råd om fiskepladser og kan guides til drømmefisken.

 

havørredfiskeri havørred fyn denmark fishing lodge sjörret havsöring meerforelle

Målrettede havørred-gæster på lodgen: Værelserne er rømmet ml. morgenmaden og aftensmaden i restauranten – dér er gæsterne på jagt efter havørreder langs de 1.100 km kyst, som reviret på Fyn og øerne byder på.

havørred fyn seatrout.dk

Omar og Valentina i loungen på deres fuldblods-fiskelodge. Foto fra Fyens Stiftstidende arkiv, v. Andreas Bastiansen.

 

Fra Havørred Fyn – hvor lodgen bl.a. er certificeret overnatningssted – lyder et stort tillykke med den flotte pris. Det er skønt at se, at en målrettet indsats mod rejselystne sportsfiskere lykkes i så stort et omfang. At både sportsfiskere og lokalt fynsk erhverv kan få både glæde og gavn af øernes gode kystfiskeri, og heraf følgende gæster, er jo netop humlen ved Havørred Fyn.

Havørred Fyns markedsføring af Fyn og øerne som rejsedestination for havørred-fiskere, genererer årligt min. 55.000 overnatninger fra havørredfiskende gæster alene. Dét skaber en lokal meromsætning på min. 50-58 mio. kr./p.a. og har skabt 38 job.

 

havørred fyn seatrout denmark fishing lodge seatrout meerforelle

 

 

Svartzonker og svensk TV: Fiske-Feber på Fyn

14.06.2017

 

Sveriges mest populære livsstilsprogram Fiske-Feber har været på Fyn for at fiske havørreder. Det populære program på Kanal 5 har 170.000 seere, og sendte et hold på 8 personer til Fyn for at filme Nordens bedste havsöringfiske. Værten Claes ”Svartzonker” Claesson er Sveriges fiske-guru nr. 1, som i hvert program har en hemmelig kendis-gæst med på fisketur. Havørred Fyn fik crewet hertil, men vi kan ikke røbe hvem gæsten var, men med 100.000 følgere på Instagram slår gæsten et stort slag for vores fynske nationalfisk.

havørred fyn svartzonker havørred havöring sjørret

Der var meget på spil for både Havørred Fyn og det populære TV-program, da Fiske-Feber i sidste sæson også forsøgte sig med havørreder på svenske Gotland. Resultatet på Gotland blev, at værten og gæsten fangede… 0 havørreder. Derfor var turen til Fyn en mulighed for at gøre comeback for havørreden. Og ikke mindst for os på Fyn og øerne at vise, at vi har et havørredfiskeri i særklasse.

Stemningen var derfor mildt sagt en smule anspændt på første optagedag. De foregående ugers usædvanlige kolde forårsvejr udfordrede mange på kysten. Vejret var stadigt skidt, og selvom tv-crewet var her i flere dage, bliver det alligevel kun til få timers aktivt fiskeri, når alle øvrige scener også skal forberede, optages og logistikken skal klappe. Tilmed var gæsten en uøvet lystfisker, som skulle fange sin første havørred i saltvand.

havöring havørred fyn svartzonker meerforelle sjøørret

Men.. til trods for sin debut som lystfisker, skidt fiskevejr og en druknet fiskestang, fik gæsten for rullende kameraer sørget for, at tv-afsnittet her bliver en sikker succes. Allerede på fiskedag nr. to. Kan det blive bedre? Dét hjalp helt kolossalt på stemningen:)

Fiske-feber kan siges at være Sveriges pendant til det danske tv-program Nak & Æd. Svartzonker er tidligere kok, så fangsterne tilberedes ved vandet og spises sammen med gæsten. På Gotland måtte de krybe til fiskehandleren og købe en torsk. Fiskerejsen til Fyn bliver nu til 35 min. top-tv, som sendes midt i september – uden torsk.

Du kan se hele første sæson af SvartZonkers Fiske-Feber her.

 

 

Årets smolt-udsætninger godt i gang

18.04.2017

 

Den 1. april gik startskuddet: Alle de fynske smolt fra Fyns Laksefisk skal flytte hjemmefra. Det betyder, at samlet 41 vandløb på Fyn, Ærø og Langeland får nye beboere – midlertidigt – inden at smoltene vandrer ud i havet omkring Fyn og øerne for at vokse sig store.

De mange smolt er resultat af el-fiskeri efter fynske moderfisk i fynske vandløb. Det store arbejde med el-fiskeri udføres hvert efterår af både Fyns Laksefisk og de mange frivillige sportsfiskere, som via deres lokale forening organiserer sig i Vandpleje Fyn. Det arbejde er nu halvandet år siden, og nu er smoltene klar til, at blive udsat i netop de vandløb, hvor også deres ’’forældre’’ blev elfisket og siden genudsat.

Havørred Fyn havørreder smolt udsætninger fyn ærø langeland sea trout brown meerforelle zeeforel Havsöring sjøørret

Smolt: I nogle uger i april er smoltene i deres ’’smolt-vindue’’, hvor de rent biologisk kan tåle omstillingen fra fersk- til saltvand. Derfor skal smoltene udsættes i dette tidsvindue, hvorfor både ansatte og elever hos Fyns Laksefisk har mere end almindeligt travlt med at besøge ca. 40 vandløb på Fyn, Ærø og Langeland.

Den første lørdag i april holdte flyttebilen fra Fyns Laksefisk ind på Åsumvej ved Odense Å. Her skulle de fynske kommuner, organiseret i Havørred Fyn, udsætte 16.000 smolt. Det er naturligvis de dygtige folk og elever fra Fyns Laksefisk som klarer det faglige, hvorimod det er de fynske kommuner, som betaler for fiskene.

havørred fyn udsæltning smolt jane jegind odense fjord å havørred sea trout zeeforel meerforelle sjøørret

Odense Å: Rådmand Jane Jegind fra Odense Kommune mødte op for at se udsætningerne og hilse på eleverne, som er ved at uddanne sig hos Fyns Laksefisk.

Smoltene er i dag ca. 15 cm. lange når de vandrer ud i saltvand – men til efterår/vinter måske allerede ca. 40 cm. Havet omkring Fyn og øerne er meget rigt på føde for havørreden, hvorfor den i løbet af 1-2 år vil være stor og kønsmoden, og klar til at finde sit barndoms vandløb for at gyde.

Havørred Fyn, som tæller alle de 10 fynske kommuner, betaler for udsætningen af smoltene. Udsætningerne indgår som en del af Havørred Fyns strategi, hvor man også restaurerer de fynske havørred-vandløb, så havørrederne har bedre mulighed for at gyde og vandre. Udsætninger har til formål at ophjælpe den fynske bestand af havørreder til et bæredygtigt niveau, hvor bestanden kan blive selvreproducerende.

Se udsætningsplanen fra Fyns Laksefisk 2017.

havørred fyn nyborg kenneth muss udsætninger smolt sea trout meerforelle sjørret havsöring

Borgmester Kenneth Muss fra Nyborg var også interesseret i at se udsætningsarbejdet. Her sammen med elever og Fiskemester Linda Bollerup fra Fyns Laksefisk efter vellykket smoltudsætning.

/sek.